Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mars Red Sky – The Task Eternal
Listenable Records
Release datum: 27 september 2019
Tekst: Bart Meijer – 12 september 2019
“Stevige stoner-melodieën over bijzonder spatiale gitaarstukken en voorzien van een Pink Floydiaanse (lees: anderwereldse), muzikale onderzoeksdrift.”
8/10

Sommige bands hebben een stem die je OF bijzonder irritant vindt OF die de muziek naar een hoger niveau tilt. Mars Red Sky is één van die bands; niet bepaald een algemeen geaccepteerde stem, maar één die je niet in de koude kleren gaat zitten. Het vierde album van onze Franse vrienden is stevig, vreemd en doorspekt van de vocalen van Julien Pras.

Het is niet uitzonderlijk maar zeker wel noemenswaardig dat een band binnen een klein aantal albums een geheel eigen geluid ontwikkelt en wat dat betreft is Mars Red Sky een ideale naam, want de geluiden die ze ons toezenden klinken vooral erg bovenaards, alsof ze het één en ander overstijgen. Het album begint met ‘The Proving Grounds’, waarin we al snel geconfronteerd worden met een soort psychedelische hyper-grunge waar heftige riffs en strakke drums worden vergezeld door dromerige versen en abstracte harmoniën in de zang. Hier en daar dwaalt het geheel af in interessante, ruimtelijke gitaarsolo’s.

Zo meeslepend als deze introductie is, is ook de rest van het album. Stevige stoner-melodieën over bijzonder spatiale gitaarstukken en voorzien van een Pink Floydiaanse (lees: anderwereldse), muzikale onderzoeksdrift. Dat betekent experimentatie in de vorm van tempowisselingen (nooit te snel) en afwijkende maar passende gitaarstukken. Als we dan de desert rock en idioot goede harmonieën van ‘Crazy Hearth’ krijgen te verduren lijkt het feest compleet, maar de blokkerige versen van ‘Hollow King’ voegen daar gemakkelijk nog iets aan toe. Instrumentale afsluiter ‘A Far Cry’ is niks anders dan de sonische gewaardwording van dromerig hangen op een krakende veranda terwijl tarwevelden om je heen langzaam maar zeker worden overgenomen door de rode onkruiden die we – volgens de overlevering – vinden aan de oppervlakte van Mars, onder een hete zon. Zo mooi is dat.

En uiteindelijk, in al deze nummers, vormt die stem waar ik mee begon het onmisbare tussenstuk tussen jaren zeventig psychedelica en moderne stoner rock. Je houdt er van of je houdt er niet van. Ik heb de keuze wel gemaakt ondertussen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.