Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Magic O Metal: De jeugd heeft de toekomst!

 

Metal, een passie die we met z’n allen delen, leeft voort in de wereld van Magic O Metal! Klaar om met het hele gezin in dit avontuur te duiken?

Weet jij nog hoe je als kind ooit met metal in aanraking kwam? Iedereen heeft daar zo zijn eigen verhaal over, maar voor de meesten onder ons die in de jaren zeventig, tachtig, negentig en (gedeeltelijk) nul het pretvirus hebben opgelopen geldt dat dit voornamelijk kwam via een stukje positieve beïnvloeding door oudere broers, zussen, andere ruimdenkende familieleden en, hetzij gedeeltelijk, door een stukje aandacht in de media. In een tijd dat het medialandschap lang niet zo versplinterd was als nu keken en luisterden we met zijn allen vaak naar de dezelfde zenders, en daar kwam af en toe best wel eens een hard deuntje voorbij wat menigeen in verwondering achterliet met een hunkering naar meer. Hoe anders is dat tegenwoordig. De verzuiling is weer helemaal terug, maar nu langs de grenzen van sociaal culturele scheidslijnen. Iedereen en zijn moeder heeft zich op Internet en social media massaal teruggetrokken binnen de eigen veilige bubbel dus de kans op toevallige muzikale kruisbestuiving is vrijwel nihil geworden. De mannen achter Magic O Metal – Sander, Scott en Menno – vinden dit een kwalijke zaak, omdat hiermee de mogelijkheid voor de jeugd om op een spontane manier met metal in aanraking te komen een stuk lager ligt dan in hun eigen jeugd. Nu is het probleem signaleren één ding, maar je kan er natuurlijk ook wat aan doen. En met een blik in het eigen verleden wordt er wederom de gouden combinatie van metal en comics uit de kast gehaald. Of het gaat werken is nu nog een open vraag, maar alleen het proberen alleen al verdient het nodige respect. We spraken erover met onze oude makker Sander Gommans, inmiddels ook alweer vader van drie kinderen.
Door: Horst Vonberg Ι  8 oktober 2019

Voor we het over Magic O Metal gaan hebben, doen we eerst een voorstelrondje natuurlijk. Wie zijn jullie, waar zouden we jullie van kunnen kennen, en wat doen jullie op dit moment naast Magic O Metal?
Ik ben mijn muzikale reis begonnen als songwriter en manager van After Forever, heb me daarna gericht op projecten zoals HDK, bands zoals Trillium en Phantom Elite. Daarnaast schrijf en produceer ik veel muziek voor andere bands en ben ik docent op een middelbare school. Daar heb ik jaren geleden Scott leren kennen, een zeer getalenteerde tekenaar en tevens goede vriend. Menno Kappe heeft lange tijd bij RoadRunner records gewerkt en timmert inmiddels flink aan de weg met Graviton Music Services, waar hij alles biedt wat een band nodig heeft op weg naar de top.

Het eerste wat me opviel toen ik een mailtje ontving van de Magic O Metal-beweging en de site bekeek, was de moderne comics-look. Het was net alsof ik al katerend op zondagmorgen de trap afkwam om in de woonkamer mijn kinderen te zien zitten netflixen. Wat is jullie fascinatie met strips en comics?
Scott en ik delen beiden een grote passie: de jaren 80. Onze jeugd bestond uit superhelden comics en tekenfilms. Het artwork van deze media heeft ons als kind al geïnspireerd om te creëren; zowel musiceren als tekenen.

Uiteraard zijn strips en metal geen vreemde combinatie. In veel moderne tekenfilms wordt vaak gebruik gemaakt van scheurende gitaren, en in bijvoorbeeld series als Southpark en The Simpsons duiken met een zekere regelmaat metal-iconen op. Mij persoonlijk is trouwens altijd bijgebleven de EP ‘I Am The Law’ van Anthrax, welke het karakter Judge Dredd pontificaal op de hoes had staan. Hebben jullie wat dat betreft nog jeugdherinneringen aan de combinatie van metal en strips?
Leuk dat je deze zaken aanhaalt. Magic O Metal is hier namelijk deels op gebaseerd, maar gaat verder. De eerste film van Transformers was een cartoon. Deze cartoon had een fantastische heavy metal title track. Dit is een van de voorbeelden waarbij kinderen in de eighties al vroeg kennis konden maken met het gitaar-geweld.

Jullie hebben het strip thema gebruikt voor het Magic O Metal project. En als ik het allemaal goed begrepen heb zijn jullie dit gestart om de jeugd te enthousiasmeren voor metal muziek. De logische vraag is natuurlijk: waarom vinden jullie dit noodzakelijk? Hardrock/metal bestaat inmiddels zo’n slordige 50 jaar, en iedere generatie liefhebbers heeft de liefde voor deze muziek op de één of andere manier zelf opgepikt. Wat is er volgend jullie anders aan deze tijd dat metal een steuntje als deze in de rug nodig heeft?
Waar je als kind vroeger nog kennis leerde maken met rock/metal d.m.v. cartoon themes of reguliere popprogramma’s (zelfs bij Countdown kwam in ieder geval Bon Jovi, Guns N’ Roses, Whitesnake of Europe nog regelmatig voorbij), is nu vrijwel ieder raakvlak verdwenen. De ‘mediamarkt’ voor kinderen bestaat vrijwel alleen nog uit rap, DJ’s, K3 en YouTube’rs. Daarnaast worden vele creatieve zaken in hapklare brokken aangeboden, waardoor het steeds moeilijker wordt voor kinderen om echt de aandacht vast te houden. Als muziekdocent zie ik dan ook dat het willen bespelen van een instrument steeds meer begint af te nemen bij de jeugd. In de huidige muziek-scene staat het instrument veel minder centraal. Hoe lang is het geleden dat we nog hebben mogen genieten van een mooie lange gitaarsolo in de top 40? Uiteraard zijn er nog steeds veel ouders die op hun manier hun passie voor muziek, en ons geval metal, delen met hun kinderen, en dat juichen we alleen maar toe!

Nu vind ik het geweldig als de jeugd op wat voor manier dan ook in aanraking met metal komt, edoch niet alle metal is geschikt voor alle leeftijden. Hier in huis wordt er uiteraard veel metal gedraaid, maar mijn eigen kids (tien en zeven jaar oud) hoeven echt nog niet alles te horen of zien wat papa gaaf vind. Ik bedoel, er is nogal een verschil tussen vrolijke happy metal en suïcidale black, als U begrijpt wat ik bedoel. Waar gaan jullie je muzikaal gezien op focussen? En wellicht nog belangrijker: hoe voorkom je dat ze meteen hard weglopen? Metal is natuurlijk voor velen een “acquired taste”.
Metal is extreem, en moet dat ook blijven. Metal is inderdaad niet geschikt voor alle leeftijden als je kijkt naar de thematiek/ artwork/ extreme sounds, maar de kern van metal blijft voor mij de ‘heavy metal’ en deze stijl is uitermate geschikt voor kinderen. Heavy metal is energiek, bevat veel melodie en is avontuurlijk. Juist dat avontuur proberen we te laten horen en te laten zien. De vocalen zullen wat ‘speelser’ zijn dan wat we van een reguliere metalband gewend zijn, maar de muziek is gewoon metal. We combineren klassieke arrangementen met stampende ritmes waarbij de melodie wel altijd centraal staat. Voor mij persoonlijk was dit album ontzettend gaaf om te schrijven. Hier kon ik voluit metal gaan zonder ook maar één eighties element te hoeven schrappen. Gitaarsolo’s, duel solo’s, keyboard partijen, teksten over draken…Het mag allemaal weer, yay!

Jullie hebben een aantal leuke plannen bedacht om het een en ander vorm te geven. Daar kunnen de geïnteresseerden natuurlijk alles over lezen op de Magic O Metal website, maar kunnen jullie in een notendop omschrijven wat jullie allemaal hebben bedacht, en waarom?
We brengen onder andere een album, een boek en een speciale Magic O Metal gitaar uit. Het album en het boek laten je kennis maken met The Metal Dimension; een wereld waarin muziek echt tot leven komt. Beide producten hebben een open einde, en dat is waar het ware Magic O Metal pas écht begint. Door middel van online missies worden kinderen uitgedaagd om de Magic O Metal verhalen te verrijken met nieuwe muziek, artwork en/of verhaallijnen. Uiteraard helpen wij hierin mee, maar zullen vele metal musici, producers, tekenaars ook meehelpen om te motiveren.
Vele creaties van kinderen zullen daarna terugkomen in nieuwe boeken of albums.
Op deze manier hopen we het bespelen van een instrument meer resultaat te geven en hopen we dat we weer kunnen genieten van een nieuwe generatie metal-bands.

Het valt trouwens wel meteen op dat Magic O Metal er geweldig uitziet, en dat qua merchandise aan alles is gedacht. Heel speciaal is de gitaar die jullie aanbieden. Wat kunnen jullie ons daar over vertellen, en nog belangrijker, wanneer mag onze gear medewerker dat ding gaan testen?
Dat compliment mag geheel naar Scott! Hij voelde perfect aan welke stijl ik in gedachten had toen ik Magic O Metal creëerde. Zijn stijl is perfect om op allerlei producten toe te passen. Op dit moment worden een aantal gitaren samengesteld, geheel in Magic O Metal- stijl. We hebben hier gekozen voor een Ibanez RG 170 DX model. Deze gitaar is perfect om metal mee te spelen, maar biedt daarnaast nog genoeg andere mogelijkheden. Ik heb een groot gedeelte van het album ingespeeld met deze gitaar en moet zeggen dat ik voor solo’s zelden nog een andere gitaar gebruik. De gear-medewerker mag zeker contact met me opnemen en deze gitaar aan de tand voelen!

Wat is jullie uiteindelijke doel met dit project? Wordt dit iets voor de lange termijn?
We hebben hier inmiddels vier jaar hard aan gewerkt zonder er iets over los te laten. Dit was vanaf het begin een lange termijn project. Daarom heb ik Menno Kappe vanaf het begin ook gevraagd deel te nemen aan Magic O Metal: Scott en ik zijn voornamelijk creatievelingen en zijn soms ongeduldig. Menno houdt de lijn erin en zorgt voor een goed overzicht. Ik heb de afgelopen twintig jaar mogen touren, produceren, schrijven, managen, doceren, ik heb eigenlijk alles gedaan wat met muziek te maken heeft. Ik heb inmiddels drie dochters, dat verlegt je focus van jezelf naar een nieuwe generatie. Ik kan al mijn ervaring meenemen in het creëren van nieuwe uitdagingen, muziek, werelden voor een generatie die hier nog heel fris in staat. Dat betekenen dat je zelf ook gepusht wordt tot het uiterste, en dat is voor mij … metal! We beseffen dat het heel lang zal duren voordat je een nieuw gegeven zoals dit goed in de markt zet. Daarnaast wordt dit natuurlijk op termijn ook in andere landen uitgebracht. Dit vereist een lange adem, veel doorzettingsvermogen en een overtuiging dat we hiermee iets moois kunnen neerzetten, en dat hebben we!

Mooie plannen kosten altijd geld, en van geld is er altijd te weinig. Om dat te kort op te vangen zijn jullie een crowdfunding-actie begonnen. Ik zou zeggen, gebruik de ruimte hieronder om jullie beste sales-pitch op de lezers van Arrow Lords Of Metal los te laten.

Laat kinderen kennis maken met de Magie van Metal! Magic O Metal motiveert kinderen om alles uit zichzelf te halen en laat hen zien dat ook zij in staat zijn muziek te maken, een spannend verhaal te schrijven of een prachtige tekening te maken. Laat je meenemen naar The Metal Dimension met de track ‘Through The Portal’, kruip in het boek ‘Enter The Metal Realm’ of begin met het maken van eigen muziek op je eigen Magic O Metal-gitaar. Zowel de cd als het boek hebben een open einde en vormen de sleutel tot de toegang van The Metal Dimension. Magic O Metal daagt kinderen uit om het eerste avontuur tot een goed einde te brengen.

Metal, een passie die we met z’n allen delen, leeft voort in de wereld van Magic O Metal! Klaar om met het hele gezin in dit avontuur te duiken?

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Magic O Metal.