Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Machine Head en Another Now in 013, Tilburg – 4 juni 2024

“Er komt van bijna elk album van de band wel een nummer langs. Met albums als ‘The Blackening’, ‘Burn My Eyes’ en ‘Unto The Locust’ heb je ook hele gave nummers in huis
Machine Head in 013, Tilburg, 4 juni 2024 - © Hans Lievaart
Machine Head uit Oakland, California is 1 van de kartrekkers geweest voor het thrash genre in de jaren 90. De band werd opgericht in 1991, door Robb Flynn, die nu nog het enige overgebleven originele lid van de band is. De avond voor deze show van Machine Head in 013, Tilburg speelde nog een oud gitarist van Machine Head, Phil Demmel, in de band van Kerry King. Met 10 albums heeft de heer Flynn een aardige discografie opgebouwd dus ik verwacht een mooi gevarieerde setlist vanavond. En ik, en velen met mij, word op mijn wenken bediend
13  juni 2024 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart

We hebben vanavond 1 band in het voorprogramma en dat is het Nederlandse Another Now die een beetje een mix van metal en deathcore met progressieve stukken spelen. De 2e stem van de bassist is goed, maar ik vind het persoonlijk niet helemaal in de stijl van de muziek passen. Zanger Stef Rikken vliegt over het podium en doet zijn best om het publiek in beweging te brengen, en met zijn brullende vocalen lukt dat aardig. De heren hebben 1 album en daar putten ze hun tracklist uit, maar er komt zelfs een nieuw nummer langs. Het is een leuke opener voor vanavond. Ga die lui een keer checken, als je de gelegenheid hebt.

Het ombouwen naar het hoofdprogramma is in een half uurtje gebeurd en dan kunnen we verder met ledschermen en een groot scherm als backdrop, waar we ongetwijfeld mooie beelden op gaan zien. Machine Head is van een ander kaliber; de heren uit California zijn vanaf 1991 drukbezette baasjes, vooral zanger, oprichter en enig origineel lid Rob Flynn. De drijvende kracht is live uiteraard ook 1 van de aanjagers in de band, samen met bassist Jared Mac Eachern, die ons als publiek regelmatig op onze taken wijst. Hij laat mij ook een keer met een streng gezicht zien dat ik mee moet klappen maar als ik dan mijn 2 wijsvingers op elkaar zet laat hij weten dat hij een beetje tevreden is. Altijd leuk die interactie. Drummer Matt Alston zit zowat op de 2e verdieping, maar dat boeit hem niet want zijn partijen zijn allemaal even strak. Gitarist Reece Scruggs completeert de band deze tour.

Dit is de 2e show van de “Slaughter The Martour”  EU / UK dus ze zijn nog lekker fit en fris. Er komt van bijna elk album van de band wel een nummer langs. Met albums als ‘The Blackening’, ‘Burn My Eyes’ en ‘Unto The Locust’ heb je ook hele gave nummers in huis. Van de laatste plaat komen 3 nummers voorbij namelijk, ‘Choke On The Ashes Of Hate’, ‘Slaughter The Martyr’, en ‘No Gods No Master’. Voor het nummer ‘Darknes Within’ heeft Rob nog wel even een verhaal over zijn donkere periodes, die hij zo af en toe had. Hij heeft dit nummer geschreven naar aanleiding van die tijden en voor de vrienden die in de zelfde donkere tijd zaten die deze niet hebben overleefd. Hij vertelt over dat hij heel hard heeft moeten vechten om uit die donkere tijd te komen en muziek heeft hem daarbij heel goed geholpen. Het is een mooie boodschap naar het publiek, met als resultaat een heel mooi nummer.

Verder is het vooral van dik hout zaagt men planken en daarbij wordt alles uit de kast getrokken, zoals de mooie beelden op de ledschermen, en vuur en slierten en snippers gaan er de lucht in. En de zanger annex brulboei wil zelfs het Dynamo Open Air van 1995 laten herbeleven. Dat jaar waren er 118.000 mensen op Welschap in Eindhoven, nog steeds een record in ons landje. Nou Rob, wij doen ons best, maar dat gaat niet lukken met dit aantal, sorry. De heren geven een goede show met veel interactie zoals we wel gewend zijn van de mannen.

De setlist van vanavond:

 1. Imperium
 2. Ten Ton Hammer
 3. Choke On The Ashes Of Hate
 4. Now We Die
 5. Is There Anybody Out There?
 6. Aesthetics Of Hate
 7. Old
 8. Slaughter The Martyr
 9. Locust
 10. The Blood, The Sweat, The Tears
 11. No Gods No Master
 12. Darkness Within
 13. The Declaration (van Tape)
 14. Bulldozer
 15. From This Day
 16. Davidian

Toegift:

17. Halo