Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Luistersessie: Carach Angren – ‘Franckensteina Strataemontanus’ 

 
“De muziek van Carach Angren heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld en wanneer je naar het nieuwe album luistert heb je bijna het gevoel dat je naar horror filmmuziek zit te luisteren. Groots, bombastisch en theatraal zijn zo een paar steekwoorden die me te binnen schieten.”
De Limburgse horror black metal band Carach Angren staat aan de vooravond van de release van hun zesde studio album getiteld ‘Franckensteina Strataemontanus’ dat 29 mei van dit jaar moet gaan verschijnen. De afgelopen herfst werkte de band hard aan het vervolg op hun succesalbum ‘Dance and Laugh Amongst the Rotten’ uit 2017. Aangezien de producer van het vorige album, Peter Tägtgren, te druk was met Hypocrisy en zijn project Lindemann, keerden zanger / gitarist Dennis ‘Seregor’ Droomers, keyboardist / multi-instrumentalist Clemens ‘Ardek’ Wijers en drummer Ivo ‘Namtar’ Wijers weer terug naar de Tidal Wave Studio om samen met producer Patrick Damiani elf nieuwe tracks op de spreekwoordelijke band vast te leggen. Voor de mix en master strikte Carach Angren producer en Grammy-Award winnaar Robert Caranza, die eerder ook met Marylin Manson samenwerkte, maar met black metal nog niet zo veel ervaring had… een uiterst interessante keuze!
Met de opnames van het nieuwe album ‘Franckensteina Strataemontanus’ vers op zak, organiseerde Carach Angren en platenlabel Season of Mist op zaterdag 25 januari een luistersessie om de eerste reacties bij een dozijn nationale en internationale journalisten te peilen. Namens Arrow Lords of Metal waren Dennis en Elisabeth in Rockcafé Backstage te Nijmegen aanwezig bij de eerste vuurdoop van het zesde concept album van Carach Angren.
Door: Dennis van ‘t Hoofd Ι 07 maart 2020

Met de opnames van het nieuwe album ‘Franckensteina Strataemontanus’ vers op zak, organiseerde Carach Angren en platenlabel Season of Mist op zaterdag 25 januari een luistersessie om de eerste reacties bij een dozijn nationale en internationale journalisten te peilen. Namens Arrow Lords of Metal waren Dennis en Elisabeth in Rockcafé Backstage te Nijmegen aanwezig bij de eerste vuurdoop van het zesde concept album van Carach Angren.

Bij binnenkomst werden de gasten met koffie, thee en een enkele alcoholische versnapering door Jessica Otten, promotor van Season of Mist, verwelkomd. Al snel werd het woord gegeven aan de gastheren van vandaag, Clemens Wijers en Dennis Droomers. Het nieuwe album ‘Franckensteina Strataemontanus’ werd kort geïntroduceerd en het idee achter en het ontstaan van het concept album toegelicht. Onder toeziend oog van beide heren, werden daarna alle elf nieuwe tracks van ‘Franckensteina Strataemontanus’ integraal over de luidsprekers afgespeeld.

Als grote inspiratiebron voor het zesde conceptalbum van Carach Angren staat dit keer de Duitse chemicus, theoloog en anatoom Johan Konrad Dippel centraal. In een wervelwind van gruwelijke feiten en fictie wordt het verhaal van de op Burcht Frankenstein geboren controversiële arts verteld, die natuurlijk ook diende als hoofdpersonage in Mary Shelley’s roman ‘Frankenstein’.

De basis van het nieuwe materiaal wordt ook op het nieuwe album gevormd door symfonische black metal, maar de industriële invloeden die op het vorige album in een nummer als ‘Pitch Black Box’ te horen waren, lijken op ‘Franckensteina Strataemontanus’ opnieuw aan kracht te winnen. Carach Angren experimenteert er in het titelnummer en zeker ook in het zevende nummer ‘Monster’ met een vette knipoog naar een band als Rammstein naar hartenlust op los, waarmee Carach Angren definitief lijkt te hebben gebroken met de symfonische black metal van weleer. De blastbeats, bombastische tegendraadse riffs en angstaanjagende keyboardpassages aangevuld met vioolstukken zijn echter nog alom aanwezig en de Limburgers schuwen zich niet om dit album nog een stukje theatraler te maken dan we al van ze gewend zijn. Dit komt niet in de laatste plaats door de horror achtige geluidsfragmenten, orkestrale arrangementen van Ardek en het veelzijdige stemgeluid van zanger Seregor die op de verschillende tracks de vele personages met hun eigen stemmen ‘vertegenwoordigd’ door dan weer te grunten, te krijsen, te vertellen of met cleane zang te zingen. Ook het bijna obligatorische ‘godverdomme’, zij het in Duits, is op de nieuwe plaat terug te vinden, zodat ook de Christen Unie wat over Carach Angren te mekkeren blijft hebben. Aan iedereen is weer gedacht op deze plaat.

De muziek van Carach Angren heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld en wanneer je naar het nieuwe album luistert heb je bijna het gevoel dat je naar horror filmmuziek zit te luisteren. Groots, bombastisch en theatraal zijn zo een paar steekwoorden die me te binnen schieten. De band trekt op het nieuwe album alle registers open om zowel conceptueel als ook muzikaal te blijven boeien en is er wederom in geslaagd een spannend en intrigerend meesterwerk op te nemen. We zullen nog even op de release moeten wachten, want die staat pas gepland voor eind mei, maar dan hebben we in ieder geval iets om naar uit te kijken!

Na een korte vragenronde om de reacties te van de aanwezige pers te vernemen maakt zanger Dennis ‘Seregor’ Droomers als laatste nog even gebruik van het moment om zijn collega Clemens ‘Ardek’ Wijers te verassen met het boek ‘De Ring van Ardek’, het boek met griezelverhalen welke Wijers ooit inspireerde om de artiestennaam Ardek aan te nemen. En zo kijken we terug op een geslaagde Carach Angren persdag, die ‘s ochtends al begon met een eerste kennismaking van de aanwezigen tijdens een Escape Room sessie met heel toepasselijk als horror thema ‘The Graveyard’ en eindige met een knallend concert van Abbath, 1349, Vltimas en Nuclear in Doornroosje. Binnenkort meer over het nieuwe album van Carach Angren!