Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Lucifuge – Hexensabbat
Dying Victims Productions
Release datum: 24 mei 2024
“Het is vooral een speedfest dat niet onder lijkt te doen voor ‘Killing Is My Business…’, met dan ook nog elementen van black metal toegevoegd”
7/10
Bart Meijer I 14 mei 2024

Lucifuge, of ‘hij die vlucht van het licht’ is hier met het zesde album alweer. Sinds 2016. Dat zijn best een hoop albums in zo’n korte tijd. De vraag rijst dan bij mij, hebben we te maken met een bijzonder geïnspireerde muzikant (Lucifuge is vooral het eenmans-project van Equinox), of met iemand die kwantiteit boven kwaliteit stelt? Die vraag laat ik even in het midden als ik ‘Hexensabbat’ opzet.

Een fijne titel die al snel beelden van duistere wouden, de randen van kleine dorpen en honderden lijken die er op verschillende manieren bijhangen oproept. Dat is goed, een invocatieve titel, met een insgelijkse cover afbeelding. So far, so good. Het album begint met ‘Gates of Eternal Night’ en dat schotelt ons een ijzersterk en strak staaltje thrash metal voor. Of is het meer speed? Het is gewoon de Duitse variant op deze genres en als ik het ergens mee vergelijk dan is dat de band S.D.I., met name het nummer ‘Megamosh’. Ja, dat is even geleden. Toen stond ik nog mijn glinsterende driewieler te showen aan andere kleuters, maar had ik al wel een verfijnde muzieksmaak. Lucifuge klinkt minder rauw en een stuk beter geproduceerd. Met minder rauw bedoel ik dat er minder ruis in de nummers zit – of zeg maar geen ruis. Het woestheidsgehalte is namelijk niet minder, wellicht nog wel meer.

Het is vooral een speedfest dat niet onder lijkt te doen voor ‘Killing Is My Business…’, met dan ook nog elementen van black metal toegevoegd, met name de rasperige vocalen en de tremolo gitaren, breaks en tempo veranderingen. En uiteraard de teksten en titels: ‘The Court of the Profane’, ‘An Oath of Blood and Fire’, dat wekt al gauw een wat grimmigere atmosfeer op dan begin jaren tachtig thrash deed. Er is eigenlijk weinig aan te merken op dit album, behalve dat op een gegeven moment de nummers veel op elkaar beginnen te lijken en er op dit album niets vernieuwends gebeurt. Je hebt een groep metal fans die blijft terugkomen naar dezelfde bands, dezelfde shows en dat is goed. Die zoeken iets vertrouwds waarvan ze weten wat ze krijgen. En ‘Hexensabbat’ is een album waar deze groep enorm van gaat genieten. Nieuwkomers tot de metal of thrash ook. Dus die metalheads raad ik aan het album gewoon aan te schaffen. Voor de rest, luister het een keer en bepaal zelf.