Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Lorna Shore, While She Sleeps, Parkway Drive – Afas Live – 23 september 2022

“…het voortbestaan van de band hing aan een zijde draadje”
Parkway Drive heeft in ongeveer 20 jaar tijd een aardige ontwikkeling door gemaakt, zowel op plaat als live. Sommige van ons noemen dat commercieel worden. Ik zie het positief en noem het ontwikkeling en dat hebben ze met hun laatste album wel bewezen denk ik. Dus ik ben benieuwd hoe de nummers van “Darker Still” live klinken. En met bands als Lorna Shore en While She Sleeps hebben we vanavond ook nog 2 lekkere opwarmers. 
3 oktober 2022 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart
Parkway Drive live in Afas Live, Amsterdam 2022

Ik ben al even niet meer in de AFAS Live geweest maar het loopt met binnengaan aardig door. Er is alleen een kleine opstopping bij het controleren en fouilleren van iedereen maar, dat nemen we maar op de koop toe. De explosieve line-up van vanavond zal er een zijn waar we nog wel even over na zullen praten. Ik heb in ieder geval weer een super avond gehad. De Afas Live is een leuke middelgrote zaal met vanavond een podium met een soort catwalk een stukje de zaal in en dat is voor het publiek en onze fotograaf fijn want dan heb je niet alleen zicht van de voorkant.  

Lorna Shore mag vanavond het vuur aanwakkeren en dat gaat meteen vanaf het eerste nummer al lekker met het toepasselijke ‘To The Hellfire’. Will Ramos heeft er meteen goed de vaart in zitten.

Ondanks dat mijn oren in het begin even moeten acclimatiseren is het geluid in de eerste 5 minuten ook niet geweldig het wordt een brij en daardoor is het goede gitaarspel van de gitaristen niet altijd goed te horen. Maar met de blastbeats en de vele vocale stijlen krijgen de heren het publiek goed in beweging. Er komen dan ook al snel crowdsurfers voorbij en een heuse wall of death. Na nummers als ‘Into The Earth’ en ‘Cursed To Die’ is het half uur van Lorna Shore alweer voorbij een goede opener voor deze avond.

Dan is het na even ombouwen tijd voor While She Sleeps uit Sheffield Engeland. Bij het 2e nummer ‘Antisocial’ barst het feest pas echt los. De energie die de band afvuurt op ons is ongelooflijk en er komt dan ook een bombardement aan crowdsurfers voorbij die allemaal het podium proberen te bereiken, dit is tenslotte een verzoek van zanger Lawrence ‘Loz’ Taylor en daar proberen veel mensen gehoor aan te geven. Ondanks het harde werk van de security (respect voor deze dames en heren) om dit toch een beetje tegen te gaan lukt het in ieder geval iemand om dit voor elkaar te krijgen.

Er komen nummers voorbij als ‘The Guilty Party’, ‘Eye To Eye’, ‘Silence Speaks’ en ‘Systematic’. Met het crowdsurfen van de frontman is het feest compleet. While She Sleeps weet het vuur goed aan te houden met deze verrekte opzwepende bende. 

Parkway Drive beginnen ook netjes op tijd. Tijdens het intro komen er mensen op het podium met kappen op en fakkels in hun hand. De heren uit Byron Bay komen met ‘Glitch’ uit de start blokken. Hiermee wordt meteen het nieuwe album aangeboord, en dit gaat gepaard met een hoop vuur. Ja dit willen we zien van Parkway Drive. Het geluid is prima en de visuele aspecten zijn ook ruimschoots aanwezig met projecties, vuurwerk en het eerder genoemde vuur.

Bij het nummer ‘Ground Zero’ verteld zanger Winston McCall dat het bijna een wonder is dat ze weer op het podium staan, het voortbestaan van de band hing aan een zijde draadje. Dit allemaal door meningsverschillen en niet naar elkaar willen luisteren. Maar ze hebben er zichzelf als collectief doorheen geslagen. Ik weet dat sommige fans het nieuwe Parkway Drive minder metalcore vinden maar ik houd wel van deze vernieuwing. Ik heb het gevoel dat het allemaal meer in evenwicht is en ze bewijzen vanavond dat ze nog steeds vernietigend hard kunnen zijn, dus gelukkig zijn ze dat niet kwijt.

Bij de nummers ‘Shadow Boxing’ en ‘Darker still’ worden ze ondersteund door een string quartet en deze dames gaan ook lekker tekeer op hun snaar instrumenten.

Het bijna uitverkochte AFAS Live behuisd vanavond dan ook een kolkende zwetende mensen massa die goed in beweging blijft. Ik moet er wel bij zeggen dat als Winston zijn cleane zang gebruikt dat dit niet altijd even zuiver is wel jammer voor dit verder geweldige optreden. Bij het horen van de Gregoriaanse zang in het intro van het nummer ‘Crushed’ gaat het publiek helemaal los. We eindigen dan met de meezinger ‘Wild Eyes’ een mooie afsluiter van een geweldig avondje metalcore.

De setlist van vanavond:

 1. Glitch
 2. Prey
 3. Carrion
 4. Vice Grip
 5. Dedicated
 6. Ground Zero
 7. Cemetery Bloom
 8. The Void
 9. Karma
 10. The Greatest Fear
 11. Shadow Boxing
 12. Darker Still
 13. Bottom Feeder

Toegift:

 1. Crushed
 2. Wild Eyes

Social media