Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
La Nausée – Battering Ram
Spectral Hound Records
Release datum: 7 mei 2021
“Het is met name snel en agressief, maar de tempowisselingen en breaks zorgen ervoor dat het nergens eentoning wordt”
7/10
Bart Meijer I 11 juni 2021

Een nieuw project ontstaan bij onze zuiderburen, La Nausée bracht ons afgelopen maand hun debuut EP in de vorm van ‘Battering Ram’. Die titel vat wel ongeveer samen wat we kunnen verwachten. La Nausée, wat “de walging” betekent, was oorspronkelijk een Frans boek waarin onder andere de zinloosheid van alles aan de kaak werd gesteld. Een wat sombere kijk op zaken, waarbij de grimmige muziek op deze plaat goed aansluit.

De vijf nummers vallen in het harde sludge genre en vormen een mooie tentoonstelling van waar La Nausée toe in staat is. De eerste paar keer dat ik het luisterde hoorde ik vooral een grauwe brij van scherpe riffs, verwoestend slagwerk en vervormde, schreeuwende zang, maar naarmate ik de muziek op me in liet werken ontstonden er vijf duidelijk van elkaar te onderscheiden liedjes. Het is met name snel en agressief, maar de tempowisselingen en breaks zorgen ervoor dat het nergens eentoning wordt en ontwaren ook geluiden en melodieën in de voornoemde brij. Daarbij wordt de gitaar niet enkel gebruikt om riffs te knallen maar ook om hier en daar juist af te wijken van het ritme en interessante variaties teweeg te brengen.

Dat gezegd hebbende hoef je niet bang te zijn voor nodeloze experimentatie. ‘Battering Ram’ is een recht toe recht aan album dat zowel in de smaak zal vallen bij de luisteraars die gewoon even hard uit hun dak willen gaan, alsmede bij hen die van sonisch geweld met een vette, subtiele ondertoon houden.