Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Krysthla – Worldwide Negative
Plastic Head Records
Release datum: 16 augustus 2019
Tekst: Berto Huizinga – 23 september 2019
“Je zou kunnen zeggen dat de band met deze sound een flashback naar de jaren negentig heeft geproduceerd, maar dat is misschien iets te kort door de bocht.”
7.8/10

Krysthla is een Engelse band die hard aan de weg timmert. Hun derde album, ‘Worldwide Negative’ is weer een mokerslag geworden die nog lang nadreunt. De band lijkt hun invloeden nog te hebben uitgebreid, daar ik een behoorlijke dosis djent terug hoor in de nieuwe songs. Het is alleen vermengd met de eerder al succesvolle extreme metal die de band speelt, Droge, vaak korte riffs die je tot op de zenuwen raken en de scherpe, felle stem van Adi Mayes die je met de neus op de feiten drukt.

Op zich zijn die djent invloeden niet echt vernieuwend, maar de band weet er wel een creatieve draai aan te geven, door ze te gebruiken op een soort progressieve manier. De songs zijn deze keer niet wars van een flinke dosis progressiviteit, door korte sferische wendingen te gebruiken die de luisteraar op het verkeerde been zetten. Kleine, vindingrijke elementen maken dit album beter dan veel genregenoten, zoals het begin van ‘Reawaken’. De manier waarop de band de riffs speelt, doet soms denken aan een industrial band. Fear Factory is wat dat betreft een voorbeeld, maar ook Godflesh kan je terughoren.

Je zou kunnen zeggen dat de band met deze sound een flashback naar de jaren negentig heeft geproduceerd, maar dat is misschien iets te kort door de bocht. Iedere band heeft zijn invloeden en Krysthla heeft die vooral liggen in die bepaalde periode toevallig, maar weet naar mijn mening wel de nodige eigen invloeden er aan toe te voegen. Hierdoor is ‘Worldwide Negative’ een plezierig album geworden met songs die niet direct in het collectief geheugen van de metalscene terecht zullen komen, maar het is wel een plaat die door iedere fan van extreme metal zal worden gewaardeerd om zijn lekkere songs en energieke uitvoering.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.