Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
King Gorm – King Gorm
Self Released
Release datum: 31 juli 2020
“Alles aan deze muziek klinkt origineel en is zo compact dat het je moeiteloos de wondere wereld van King Gorm inzuigt.”
9.5/10
Bart Meijer I 15 juli 2020

Francis Roberts staat garant voor mooie, goed uitgewerkte rocknummers. Het is iemand die niet stil kan zitten en daarom naast onder andere Old Man Wizard nu ook de band King Gorm is begonnen. Een nieuw project dat zich wederom stoelt in high fantasy, maar dan niet alleen de gevechten, ridders en krijgsheren waar we in de power metal over horen. Nee, King Gorm vertelt hele verhalen.

Ondanks dat Roberts aan het roer staat is dit album duidelijk een groepsprestatie en krijgen we een heerlijke dosis van alle instrumenten. Ik wil zeggen dat de scheurende gitaren en het verwoestende Hammond orgel het meest opvallen, maar dan zou ik te niet doen aan de net zo aanwezige, leidende basgitaar en strakke drumbeats. Tezamen geven zij vorm aan melodieuze hardrock nummers die kracht worden bijgezet door wilde gitaar- en synthesizersolo’s. Alles aan deze muziek klinkt origineel en is zo compact dat het je moeiteloos de wondere wereld van King Gorm inzuigt. De milde, verhalende vocalen van Roberts zorgen er voor dat je daar dan ook enige tijd zal willen verblijven.

De band neemt de tijd om beelden in je hoofd te schilderen en de ballads zijn net zo sterk als de up-tempo nummers. De afwisseling hierin is goed afgestemd. De nasleep van ‘Four Heroes’ is een hele mellow, nazomerse outro met prachtige baslijnen, die via het instrumentale ‘Irondale Burning’ en het melancholische ‘Song From Brigther Days’ gladjes opbouwt naar het stevige ‘Beyond Black Rainbow’, waar je om de oren wordt geslagen met de complete furie van dit vierkoppige gezelschap.

We kunnen bands die deze muziek maken blijven vergelijken met de rockbands van weleer, maar King Gorm laat horen dat nu het punt is om te accepteren dat deze muziek hier en nu wordt gemaakt en dus van alle tijden is. Dit album is DE natte droom van elke fantasy roleplayer met een goed ontwikkelde muzieksmaak.