Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Kerry King in 013, Tilburg – 3 juni 2024

“Dus conclusie: een super vette show en het bewijs dat Kerry King nog niet klaar is, ik hoop althans dat we hier nog meer van gaan horen, zowel uit de studio als live.
Kerry King in 013, Tilburg, 3 juni 2024-© Hans Lievaart
Kerry King was het boegbeeld van Slayer, zeker de laatste jaren. Samen met Jeff Hanneman heeft hij deze band opgericht, en ieder zichzelf respecterende metalfan zou de verdere geschiedenis van dit orkestje uit de top van de metalwereld wel moeten kennen. Maar dat is in zekere zin verleden tijd. Kerry King heeft met zijn nieuwe band afgelopen maand een vette plaat uitgebracht met, hoe logisch ook een flinke Slayersaus erover. Ik ben zeer benieuwd hoe dit live gaat uitpakken met deze top muzikanten. Vanavond staan ze in 013, Tilburg, de eerste Europese show met de band die zijn naam draagt, op de 60e verjaardag van de naamgever.
11  juni 2024 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart

Deze avond draait puur om Kerry King en zijn band. Er is geen voorprogramma, dus we kunnen ons concentreren op de mede oprichter van Slayer. De zaal is niet uitverkocht, de mainstage van 013 is zelfs wat kleiner gemaakt. Dat valt me wel tegen eigenlijk. Het is de 1e show na de release van de plaat buiten de US dus we hebben in Tilburg een primeur.

Om iets over 20:30 uur is het dan zover: we gaan Kerry King zonder Slayer aan het werk zien. De show begint met ‘Diablo’ van tape en daarna laat Mark Osegueda meteen zien en horen wat hij in huis heeft. We kennen hem natuurlijk wel van het geweldige Death Angel, maar hij lijkt wat ruiger te werk te gaan nu. En met  ‘Where I Reign’ knallen de heren er meteen goed in. Bassist Kyle Sanders (Hellyeah) bespeeld zijn bas of het niks voorstelt, lekker nonchalant. Vandaag is het heel de dag feest want meneer King is 60 geworden. Er staat een fan naast mij op frontrow met 2 cijfer ballonnen, een 6 en een 0 die laat hij meteen zien aan Kerry, die een heel vriendelijk knikje geeft. Er zijn nog meer mensen in de zaal die aan de verjaardag van Kerry hebben gedacht, wat ze laten zien met onder meer puntmutsjes. En er wordt vervolgens ook nog gezongen voor de jarige gitarist, wat hij gelaten op zich af laat komen.

Ik heb het debuut ‘From Hell I Rise’ inmiddels een paar keer beluisterd en vind het een goede plaat,  met ondanks de Slayersaus toch wel wat variatie. Ik hoor wel dat mensen vinden dat Mark te veel als Tom Araya klinkt. Ja so what? Misschien is hij wel daarom de zanger in deze band. Kerry denkt, zweet en ademt Slayer wat wil je dan, een totaal ander geluid? Ik ben in ieder geval blij met het geluid op de cd en live klinkt het ook retevet. Van de plaat komen overigens vanavond alle nummers voorbij.

Oud bandmaat Paul Bostaph is een superstrakke drummer en The Machine laat dat vanavond ook weer horen. Phil Demmel is de laatste ster die ik nog wil noemen, hij vormt een gitaartandem met Kerry en dat klinkt heel goed, vooral bij de twin leads die af en toe voorbij komen.Naast de nummers van ‘From Hell I Rise’ komen er natuurlijk ook wat nummers van zijn  gepensioneerde band voorbij. De Slayer nummers die vanavond langskomen zijn ’Repentless’, ‘Chemical Warfare’ (waar Mark een geweldige uithaal doet), ‘Hate Worldwide’, ‘Disciple’, ‘Raining Blood’, .Black Magic’, en ‘Payback’. Ondanks dat de zanger zich volgens mij niet altijd helemaal aan de tekst houdt, wil ik wel zeggen dat het een gruwelijk gaaf optreden is. De band staat als een huis en het geluid in de zaal is geweldig. Dus conclusie: een super vette show en het bewijs dat Kerry King nog niet klaar is, ik hoop althans dat we hier nog meer van gaan horen, zowel uit de studio als live.

De setlist van vanavond:

 1. Diablo (van tape)
 2. Where I Reign
 3. Trophies Of The Tyrant
 4. Toxic
 5. Repentless (Slayer)
 6. Two Fists
 7. Tension
 8. Everything I Hate About You
 9. Chemical Warfare (Slayer)
 10. Idle Hands
 11. Rage
 12. Hate Worldwide (Slayer)
 13. Residue
 14. Disciple (Slayer)
 15. Crucifixation
 16. Shrapnel
 17. Raining Blood (Slayer)
 18. Black Magic (Slayer)
 19. Payback (Slayer)
 20. From Hell I Rise