Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Kayleth – 2020 Back To Earth
Argonauta Records
Release datum: 08 mei 2020
“Omdat Kayleth ook eenvoudige, gelikte riffs gebruikt waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten.”
7.5/10
Bart Meijer I 28 april 2020

Kayleth is terug op aarde! Ditmaal om hun derde langspeler uit te brengen, ‘2020 Back To Earth’, een conceptalbum met als verhaal een door de mensheid gemutileerde aarde. Hoe toepasselijk. Kayleth nodigt je uit om samen op pad te gaan door de muzikale sterrenstelsels die ze bij elkaar gevoegd hebben.

Vanaf het begin af aan kan het volume hoog gedraaid worden en krijgen we te maken met recht-in-je-gezicht, up-tempo rock die ergens balanceert tussen rock ‘n roll en authentieke stoner rock. Om eerlijk te zijn moest ik erg denken aan ZZ Top, omdat Kayleth ook eenvoudige, gelikte riffs gebruikt waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten. De synthesizer heeft in deze band zijn eigen speler en wordt er niet even bij gedaan door de zanger of een gitarist. Dat is te merken, want op het album worden volop geluidseffecten gebruikt die bijdragen aan het gevoel dat je door de ruimte snelt.

‘2020 Back To Earth’ bevat vooral up tempo nummers en daar is Kayleth goed in. De melodieën blijven hangen en bevatten voldoende variatie. De vocalen zijn niet bijzonder, maar passen gewoon goed bij deze muziek. De band laat in een aantal songs horen dat ze een rustige aanpak ook goed kunnen hebben en ze spelen hier en daar uitgerekte, sfeervolle ruimteplaza’s bij elkaar. Door het in beperkte mate gebruik van blaasinstrumenten krijgt dit een extra dimensie.

‘2020 Back To Earth’ is een smaakvol album en het is goed dat deze op aarde is geland. Ik verwacht echter dat de heren zelf terug in hun ruimteschip zijn gestapt en ondertussen al weer drie melkwegstelsels van ons verwijderd zijn, op zoek naar inspiratie voor de toekomst.