Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Kaipa – Sommargryningsljus
InsideOut Music
Release datum: 28 juni 2024
“De muziek is louterend en vreedzaam, zodat je als progressieve rockfan een parel in huis haalt waar je urenlang plezier aan gaat beleven”
8.3/10
Vera Matthijssens I 5 juli 2024

Het Zweedse Kaipa werd al in 1973 opgericht door toetsenist/componist Hans Lundin met als voorbeelden Yes en Genesis. In de loop der jaren heeft de band een authentieke sound geboetseerd uit alle invloeden en brengt met grote regelmaat avontuurlijke symforock albums met enige Zweedse folk elementen uit die echt de moeite van het bestuderen waard zijn. ‘Sommargryningsljus’ is het vijftiende studioalbum van dit virtuoze zestal en vertegenwoordigt 80 minuten hoogstaande progrock.

Ook nu geeft een kijkje op het artwork en het achterliggende verhaal dat de teksten geïnspireerd heeft je meteen een positief gevoel. De natuur was altijd Lundin’s inspiratiebron. ‘Sommargryningsljus’ betekent ‘Summer Dawn Light’ en is de enige song op dit album in het Zweeds gezongen door zangeres Aleena Gibson. De andere zanger is Patrick Lundström en die komt in de andere songs ook ruim aan bod. Het album overspant de tijd tussen zonsondergang en de morgendauw. In die optiek is het fijn om te genieten van de eerste songs bij valavond in de schemering en de potentie van een nieuwe dag tegemoet te treden tijdens de laatste twee songs, wanneer de zon opkomt.

Het titelnummer opent als intro, maar vervolgt aan het einde van de rit als afsluiter. Er is ook nog een volledige versie als single die te horen is op de speciale editie. Daartussen bevinden zich zes erg lange composities – gaande van 10 tot meer dan 15 minuten – die een waar avontuur voor de luisteraar zijn en meerdere luisterbeurten vergen. Met ‘Seven Birds’ en ‘Spiderweb Train’ staan er twee songs op die al eind jaren negentig geschreven zijn, maar nu pas werden uitgewerkt door Lundin tot volbloed tracks. Ze passen naadloos tussen de meer recente songs. De band is in grote vorm en dat betekent prachtige gitaarsolo’s van Per Nilsson, een correcte ritmesectie bestaande uit Jonas Rheingold (bas en tevens op tournee met Steve Hackett nu) en drummer Darby Todd, een Engelsman die op vorig album ‘Urskog’ uit 2022 is toegetreden tot Kaipa. Gastmuzikanten geven de songs nog een rijker timbre door toevoeging van fluit, saxofoon en viool. De muziek is louterend en vreedzaam, zodat je als progressieve rockfan een parel in huis haalt waar je urenlang plezier aan gaat beleven.