Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Jinjer, Space Of Variations, Hypno5e – Doornroosje , Nijmegen, zondag 26 september 2021

“De waarschuwing voor de overdosis aan coremetal en heftige moshpits waren zeker niet onterecht. Het publiek heeft anderhalf jaar gewacht op een gig en waren van plan Doornroosje af te breken.
Terugkijkend in de archieven moest ik concluderen dat 14 Februari 2019 de laatste gig was die ik mocht bezoeken. Daarna werd het stil, we weten allemaal wel waarom. Tot op de dag van vandaag!! We noteren 26 September 2021, tijd om af te reizen naar Doornroosje waar Jinjer neer zal strijken om de boel af te breken.
12 oktober 2021 I Tekst en fotografie: Hans Lievaart

Jinjer is vandaag niet alleen en heeft de medelanders ‘Space Of Variations’ en het Franse ‘Hypno5e’ meegebracht om ons op te warmen. Buiten stond een flinke rij te wachten op wat komen ging. Eerst mocht iedereen uiteraard nog wel even door de coronacheckstraat, iets wat Doornroosje overigens goed voor elkaar had. Wat opviel was dat we buiten toch nog wel wat rekening hielden met elkaar en nog wat afstand bewaarde. Eenmaal door de controle en het groene scherm van de check-app, leek het of we ons in een andere wereld begaven. Niks mondkapjes, zitten op stoelen of anderhalve meter afstand, maar gewoon ouderwets knallen. Iets wat snel went. De enige verplichting zouden de oordopjes zijn.

Space Variations

Space Of Variations mochten de avond aftrappen, deze tevens uit Ukraine stammende band is voor vele aanwezigen zeker niet nieuw. Het is namelijk niet de eerste keer dat Space Of Variations met Jinjer op pad is. Ook in 2019 konden we genieten van deze heren bij onder andere Dynamo.  Space Of Variations staat bekent om een mix van metal, metalcore met de nodige groove. Het opwarmen van het publiek gaat ‘Space Of Variations’ goed af. Frontman Dima Kozhuhar weet het publiek absoluut op te zwepen en op een geweldige manier de toegestroomde fans te betrekken bij de show. Het duurt dan ook niet lang voordat de eerste moshpit een feit is, iets wat door Dima zichtbaar wordt gewaardeerd. Het programma verloopt strak en het duurt dan ook niet lang voordat de laatste track wordt ingezet. Tijdens deze track springt de frontman nog even in het publiek. Het publiek springt de afsluiting samen met de zanger tegemoet. Space Of Variations mag terugkijken op een uiterst geslaagd optreden en de opwarming van het publiek is meer dan gelukt.

Hypno5e

Nadat alle attributen zijn gewisseld is het tijd voor de Fransen van Hypno5e. Hypno5e laat zich lastig in een hokje plaatsen. Het publiek belandt in een mix van metal wat veel weg heeft van hun landgenoten Gojira, gecombineerd met Frans gesproken teksten. Soms postmetal, soms groove-achtig. Aan het publiek was duidelijk te merken dat men hier toch even aan moest wennen en lang niet iedereen kon dit waarderen. Er werd soms mee geknikt op de bas, maar veel verder kwam het bij het publiek niet. De bassist was in ieder geval in zijn element en wilde maar al te graag laten horen hoe laag en hard het wel niet kon. In tegenstelling tot Space Of Variations weet Hypno5e het publiek niet te bekoren. Wellicht komt het door de diversiteit in combinatie met de  complexiteit van de tracks, wat toch wel de nodige fronsende gezichten bracht bij het publiek. Wat Space Of Variations bij het publiek veroorzaakte heeft Hypno5e dus duidelijk niet weten te herhalen. Al moet ik eerlijk bekennen dat het laatste nummer ‘Acid Mist Tomorrow’ zeker door Jinjerfans werd gewaardeerd.

Jinjer

Na de afkoelperiode die Hypno5e en de veertig minuten ombouwpauze veroorzaakte, was het de beurt aan Jinjer. De volle 75% bezetting van Doornroosje stroomt massaal naar het podium als de bandleden ten tonele verschijnen. Als eerste is het de beurt aan Vlad Ulasevich, Eugene Abdukhanov en gitarist Roman Ibramkhalilov. De heren worden luidruchtig verwelkomd. De vloer van Doornroosje wordt door het publiek in beweging gezet en gaat centimeters op en neer als onze frontvrouw en zangeres Tatiana Shmayluk ten tonele verschijnt. Er wordt afgetrapt met ‘Call Me A Symbol’ van het album ‘Wallflower’. Vanaf seconde nummer 1 is het een feest van de bovenste plank. Al met het eerste nummer wordt er een moshpit uitgevoerd. Het rustige Doornroosje wordt door het voltallige publiek afgebroken.

Mochten er mensen zijn die hun oordoppen nog niet in hadden, werd dat nu gedaan. Het geluid staat werkelijk snoeihard. Het gaat echter niet ten koste van de kwaliteit. Jinjer laat horen dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld. Bas, drums en riffs  sluiten naadloos op elkaar aan. Een perfecte ondersteuning voor het imposante geluid dat frontvrouwe Shmayluk voort brengt. Niet alleen de stem van Tatiana is van een bijzonder hoge kwaliteit, ook de energieke bewegingen zijn van een dermate hoog niveau, waar menig kickboxer jaloers op mag zijn.

Na ‘Call Me A Symbol’ wordt direct ‘On The Top’ ten gehore gebracht. Dit bekende nummer wordt massaal door het publiek meegebruld, iets wat Tatiana waardeert en waardoor ze regelmatig de microfoon richting publiek duwt. Jinjer geeft zichzelf niet veel tijd tussendoor en raast op een snel tempo door de avond heen. Toch lijkt dit het publiek niet te deren. Hierdoor blijft de, tijdens het eerst nummer ingezette moshpit, gaande. Het publiek heeft vanavond net zo veel energie als de band.

‘Pit Of Consciousness’, ‘I Speak Astronomy’, ‘Disclosure!’ en ‘Judgement’ worden in deze volgorde het publiek ingeslingerd. De setlist bevat de juiste dosis diversiteit. Het nummer ‘Ape’ wordt direct gevolgd door ‘Retrospection’. Ook tijdens het toch wel rustige nummer ‘Wallfower’ ziet het publiek geen enkele reden om rustiger aan te doen en gaat door waar ze me bezig zijn.  Na ‘Teacher, Teacher’, ‘As I Boil Ice’, ‘Mediator’, ‘Home Back’ is het alweer het einde van de energieke avond. Natuurlijk is er nog een toegift in de vorm van ‘Vortex’.

Al miste ik wel een paar nummers zoals ‘Sit Stay Roll Over’, mag Jinjer terug kijken op een avond die volledig, maar dan ook volledig is geslaagd. Trots mag men zeker zijn. Jinjer mag worden gezien als een van de beste in hun genre.  Alle regels waren we even vergeten en alles leek zoals het altijd al was. Met de gedachte hoeveel schade dit optreden van Jinjer aan de constructie van Doornroosje heeft veroorzaakt, kunnen we voldaan naar huis.

Voor de liefhebbers, de setlist van vanavond:

 • Call Me A Symbol
 • On the Top
 • Pit of Consciousness
 • I Speak Astronomy
 • Disclosure!
 • Judgement (& Punishment)
 • Sleep of the Righteous
 • Ape
 • Retrospection
 • Perennial
 • Wallflower
 • Teacher, Teacher
 • As I Boil Ice
 • Mediator
 • Home Back

Toegift:

 • Vortex
photo credit: Alina Chernohor

Social media