Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Jewel – Revolution In Heaven
Classic Trash Records Revisited
Release datum: 29 november 2019
Tekst: Sjak Roks – 27 november 2019
“Het geweldige drumwerk van Henk Mulder en het strakke, originele gitaarwerk van Henky Bakker zijn de smaakmakers van deze prima plaat, maar ook zanger Rick Ambrose laat horen dat hij uit het juiste hout gesneden is.”

In 1982 besluit gitarist Henky Bakker een band te gaan formeren die totaal zijn eigen gang gaat en zich weinig tot niets aantrekt van hetgeen er zich op dat moment afspeelt in de metal scene. De band wordt Sword gedoopt en valt op door de prominente rol die het frivole en speelse gitaarspel van Henky Bakker inneemt. In 1983 wordt de uitstekende single ‘I’ve Been Trying/Excalibur’ op de markt gebracht, maar de complexiteit van de composities blijkt op dat moment nog niet echt aan te slaan bij het grote publiek. Na nog een twee-track demo te hebben uitgebracht in 1986, wordt de bandnaam opgedoopt tot Jewel, dit om verwarring te voorkomen met de gelijknamige Canadese band die in die periode hun debuutplaat ‘Sweet Dreams’ uitbrengt. Jewel wordt al snel populair in de underground scene, maar de gewaagde en complexe nummers kunnen geen platenmaatschappij overtuigen om hun materiaal uit te gaan brengen. En dus besluit men het daar maar zelf te gaan doen en als zodanig wordt in 1988 de EP ‘La Morta!’ in omloop gebracht, die een jaar later gevolgd wordt door de live-registratie ‘Nou Al Moe?’. De live-plaat is een uitstekend voorbeeld van wat Jewel te bieden heeft, namelijk eerlijke en onderhoudende, maar zeker niet altijd perfect uitgevoerde thrashy songs met spetterend gitaarwerk.

Na de release van ‘Nou Al Moe?’ worden de originele drummer Henk Mulder en de nieuwe bassist Arwin Vergers aan de line-up toegevoegd en samen met oprichter Henky Bakker en zanger/podiumbeest Rick Ambrose wordt in 1991 het album ‘Revolution In Heaven’ opgenomen, waarop een elftal nummers te vinden zijn. Nog steeds is het overgrote gedeelte van het materiaal behoorlijk eigenzinnig, maar dat is nu juist de charme van deze release. Met name ‘Circle Of Despair’, ‘Road To Katmandu’ en het geweldige ‘The Vietnam Requiem’ spreken erg tot de verbeelding, maar de rest blijft daar qua kwaliteit niet ver achter. Het geweldige drumwerk van Henk Mulder en het strakke, originele gitaarwerk van Henky Bakker zijn de smaakmakers van deze prima plaat, maar ook zanger Rick Ambrose laat horen dat hij uit het juiste hout gesneden is. Jewel heeft echter de pech dat in de begin jaren negentig het fenomeen grunge zich openbaart, waardoor de toch al moeilijke positie waarin men zich bevindt nagenoeg onhoudbaar gaat worden. Kort na de release valt dan ook het onvermijdelijk doek voor Jewel.

Nu, zo’n 28 jaar na de oorsponkelijke release wordt ‘Revolution In Heaven’ opnieuw in omloop gebracht door het Classic Trash Records Revisited label en iedereen die dit plaatje in die tijd gemist heeft, moet dit keer zijn slag maar gaan slaan want ook anno 2019 is het song materiaal nog steeds erg de moeite waard.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.