Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Jaded Heart – Stand Your Ground
Massacre Records
Release datum: 27 november 2020
“Je zou bijna zeggen dat een bandnaam als Jaded Heart de lading van de nieuwe muzikale koers niet meer dekt.”
7.7/10
Wim Rueter I 15 november 2020

De mannen van Jaded Heart timmeren al een tijdje aan de weg. De mannen hebben al veertien albums achter hun naam staan sinds 1991 en zijn vooral bekend in de eigen Heimat en Japan. Begonnen als een melodieuze rockband met een duidelijke rol voor keyboards is de band nu van koers veranderd. Niet echt abrupt, want de intrede van de Zweedse zanger Johan Fahlberg in 2016 zette de koersverandering al in gang. De term band moet je ook met een korreltje zout nemen. Van de originele samenstelling is alleen bassist Michael Müller nog aanwezig. Er zijn overigens nogal wat muzikanten die Jaded Heart als voormalig werkgever op hun cv hebben staan.

Voor dit album heeft de band voor het eerst in een en dezelfde ruimte twee nummers geschreven (‘Kill Your Masters’ en ‘Hero To Zero’). Want naast Fahlberg is ook gitarist Peter Östros van Zweedse komaf en dat Masahiro Eto niet uit Keulen komt kun je zelf ook wel verzinnen. Dus het wereldwijde web heeft waarschijnlijk een grote rol gespeeld in de totstandkoming van ‘Stand Your Ground’. Maar hoe zit dat nu met dat album, is het wat? Productioneel zijn de dertien nummers op vakkundige wijze vastgelegd (onder andere door Eclipse zanger Erik Martensson). Ook zijn er geen keyboards meer aanwezig. Daar wil de band duidelijk over zijn in de biografie. De nummers zijn nu eerder als power metal te labelen. Merendeels zijn de composities sterk te noemen, maar wel uitwisselbaar. Er is met de muzikale koerswijziging een totale omslag gemaakt. Hierdoor zijn alle tracks behoorlijk rap van tempo en soms wat te gejaagd van karakter en niet echt onderscheidend van elkaar. Er staan zeker sterke tracks op zoals opener ‘Stand Your Ground’ of het groovende ‘Reap What You Sow’. Muzikaal weten de mannen ook zeker te overtuigen, met een extra pluim voor het soms lekker venijnige gitaarwerk.

Met Jaded Heart 2.0 wordt er definitief afscheid genomen van de oude fans, ik ben benieuwd of de band met ‘Stand Your Ground’ snel een soortgelijke groep volgers gaat opbouwen. Je zou bijna zeggen dat een bandnaam als Jaded Heart de lading van de nieuwe muzikale koers niet meer dekt. Nou, er wordt toch genoeg veranderd bij Jaded Heart, dus……