Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Israthoum – Arrows From Below
New Era Productions 
Release datum: 13 december 2019
Tekst: Koen Smits – 29 november 2019
“Nu vond ik Israthoum altijd al een beetje een onderschatte band die vooral waardering leek te krijgen van een kleiner, specifiek publiek, maar met dit stormachtig album bewijzen ze op gelijke voet te staan met een hele hoop ‘bekendere’ namen binnen hun genre.”
8.3/10

Sinds de Portugese band Israthoum naar Nederland is verhuisd, heeft het heel wat watertjes doorzwommen. Een aantal EP’s, demo’s, splits en drie albums op verschillende labels verder, zijn zij na twee jaar al terug met een opvolger voor ‘Channeling Death And Devil’. Deze vierde langspeler werd ‘Arrows From Below’ gedoopt en belooft het satanische, zwarte pad verder te bewandelen.

Opener ‘Litany Of Spite’ is een hels inferno dat genadeloos tegen je hersenpan knalt en laat je vanaf de eerste minuut verlangen naar meer van hetzelfde. Het gebruik van piano aan zowel het begin als het einde van ‘Bracu Magistrïs’ in combinatie met de cleane vocalen valt vrij goed uit. ‘Ascetic Temples’ werd reeds uitgebracht op een aantal eerdere releases en blijft een klapper van formaat. De dissonante gitaarriffs en afwisselende vocalen van Tiúval en VxInfr zorgen er ook voor dat je aandacht niet verslapt, integendeel, hoe verder de plaat vordert, hoe harder je wordt meegezogen in deze orthodoxe klodder black metal. Het primitieve drumgeluid draagt bij tot de chaotische uitkomst van ‘Arrows From Below’. Primitief is ook het woord voor de algehele muzikale aanpak: minimalistische en rauwe rotagressieve black, met een organisch geluid en nu en dan een sample of cleane vocalen, die door een aantal factoren je nieuwsgierigheid weet te prikkelen. ‘Adlivun’ bijvoorbeeld heeft een aantal zeer interessante gelaagde riffs. Het is niet altijd even loepzuiver uitgevoerd, maar ik betwijfel of Israthoum de boodschap wil meegeven de meest technische black metal band ooit te zijn. Uitschieters zijn het openingsnummer ‘Litany Of Spite’, Adlivun en het duistere, meer op sfeer gerichte ‘Tuam Vocavit’, maar dat wil niet zeggen dat de overige songs vullers zijn.

Met zes nummers en een speelduur van goed een halfuur is ‘Arrows From Below’ voor sommigen misschien aan de korte kant, maar liever kort en krachtig dan lang en zwak of langdradig. Nu vond ik Israthoum altijd al een beetje een onderschatte band die vooral waardering leek te krijgen van een kleiner, specifiek publiek, maar met dit stormachtig album bewijzen ze op gelijke voet te staan met een hele hoop ‘bekendere’ namen binnen het genre. De plaat komt uit via New Era Productions en die hebben reeds eerder bewezen een goed oog te hebben voor ondergrondse schatten.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.