Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Irae (Portugal) – Dangerovz Magick Zpells From The Mesziah Of Death
Signal Rex
Release datum: 24 juni 2021
“Uniek is het stemgeluid van Vulturius. Zijn kreten en rochelende uitroepen doen denken aan een kandidaat duivelsaanhanger die als inhuldigingsritueel anaal genomen wordt door een zwaar geschapen geitenbok.”
7.5/10
Koen de Waele I 28 juni 2021

Irae is het soloproject van een zekere Vulturius. Sinds het begin van dit millennium bewandelt hij extreme rauwe black metalpaden die hem in eigen land een underground cult status gaven. Ondertussen heeft de band vijf albums en ontelbare splits en demo’s uitgebracht. ‘Dangerovz Magick Zpells From The Mesziah Of Death’ vertelt het verhaal over een oude tovenaar die een contract afsluit met het bovennatuurlijke om de wereld te veroveren. Het geheel duurt tweeëndertig minuten en werd in vier gedeeld die gemakshalve de namen part I, II, III en IV meekregen. Nu is dit echt wel black metal in zijn rauwste en puurste vorm. ‘Part I’ begint met een aanzwengelende gitaar die na een minuut op gang komt.

Uniek is het stemgeluid van Vulturius. Zijn kreten en rochelende uitroepen doen denken aan een kandidaat duivelsaanhanger die als inhuldigingsritueel anaal genomen wordt door een zwaar geschapen geitenbok. Hoe meer black metal kan je dus nog zijn? Alles klinkt simplistisch maar toch aantrekkelijk. ‘Part III’ begint met een praatstem in een taal die bekent  in de oren klinkt maar je toch niet kent. Blijkbaar heeft Vulnerius zijn eigen taal uitgevonden voor deze EP. Dat wordt vergezeld door drum met lichte gitaar, gehuil en geweeklaag en een raspende stem. Het is zelfs zo speciaal dat je het zelfs avant garde zou kunnen noemen. Ondanks de underground status, blijft de schelheid die je meestal bij dit soort producties hoort achter en is het eindgeluid best goed te noemen. Deze EP is best een aanrader te noemen die je een luisterbeurt moet gunnen. Uiteraard enkel voor de pure black metal liefhebbers.