Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Iotunn – Access All Worlds – An Acoustic Voyage
Metal Blade Records
Release datum: 25 maart 2022
“Wij wilden deze release zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan, vandaar dit artikel om aan te zetten tot meer aandacht voor deze uitzonderlijke band”
Vera Matthijssens I 15 maart 2022

Eind februari 2021 bracht Iotunn het langverwachte debuutalbum ‘Access All Worlds’ uit en dat werd juichend ontvangen en eindigde in vele jaarlijstjes. De voluptueuze progressieve death metal van dit Deense viertal met zanger Jön Aldará (Faeröer Eilanden) als zanger is echter live amper aan de bak kunnen komen door de coronacrisis. Toch wilden ze de fans nu een extraatje geven.

Er werd een akoestische sessie georganiseerd. Op 20 november 2020 in Kopenhagen en in West Jutland en de Faeröer Eilanden in december 2021/januari 2022. Vorig jaar bracht men een akoestische live medley van de songs op ‘Access All Worlds’ en daar was behoorlijk wat vraag naar. Vandaar dat dit nu digitaal als stream voor iedereen te zien is. Het komt erop neer dat de gitaarthema’s van de songs akoestisch gespeeld worden en herkenbaar zijn in gestripte vorm. Dit gebeurt met een grote piëteit en nauwkeurigheid, voorzien van kosmische wolken en psychedelische beelden uit de ruimte. Af en toe is er een gewichtige stem om het mysterieuze element nog even aan te dikken, maar dit is vooral een kwartier mooie muziek, ontdaan van alle franje. Wij wilden deze release zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan, vandaar dit artikel om aan te zetten tot meer aandacht voor deze uitzonderlijke band. Weet wel dat ze in normale doen veel harder klinken en de stem van Aldará één van de smaakmakers is die hier ontbreekt.