Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Tempel

 

Inge Gjermundrød: “Je krijgt een nauwere band met de band en de muziek wanneer het een “familieproject” is. We hebben veel onenigheden, maar de beloning is erg groot. Misschien zorgt het er ook wel voor dat we de nummers nog verder nemen, omdat we zo eerlijk naar elkaar en over onze muzikale ideeën zijn – misschien soms wel te eerlijk. Als we iets vinden over een muziekstuk dan zeggen we dat gelijk, ook als het maar een klein detail is.”

Tempel is de band die drummer Kjetil Gjermundrod van Kvelertak begon met zijn twee broers en een goede vriend. Een band die eenzelfde originaliteit maar een heel andere richting toont dan Kvelertak, met muziek die alle kanten opgaat. Kjetil heeft zich ondertussen teruggetrokken, maar broeders Inge en Espen stonden ons te woord in dit interview, waarin we proberen uit te zoeken waar hun oneindige creativiteit vandaan komt die op het debuut ‘Tempel’ wordt tentoongespreid.

Door: Bart Meijer Ι  17 juli 2019

Bedankt dat jullie dit interview willen doen. Hoe is het er mee?
Het gaat goed! We vieren deze release door alvast te werken aan nieuw materiaal en dat voelt geweldig. Vooral nadat we ons zolang hebben gericht op dit debuutalbum, waar riffs opstaan die zeker elf jaar oud zijn. Naast het maken van nieuwe muziek zijn we bezig met het huis renoveren, studeren, les geven en de worstelingen des levens.

Deze plaat klinkt echt heel goed; hoe zijn de reacties tot nu toe?
De reacties zijn echt heel lovend. Het is erg interessant om mensen te horen praten over iets dat tot nu toe alleen iets “van ons” was en om te horen wat anderen voelen als zij er naar luisteren..

Tempel werd geformeerd terwijl Kjetil ook de drummer van Kvelertak is. Is Tempel compleet anders als het gaat om expressie?
Tempel is simpelweg het resultaat van het jammen met en broeden van onze coolste riffs, ongeacht welk genre daar uit zou rollen, zolang wij het allemaal maar vet vinden. En vervolgens de nummers live testen. Veel. En dan nog eens de zaak aanpassen. Veel. Waarschijnlijk zat daar door Kjetil automatisch ook veel Kvelertak-inspiratie bij, evenals inspiratie door andere bands. We hebben geen intentie om iets anders te doen dan muziek maken die wij als goed bestempelen. Het instrumentale gedeelte heeft natuurlijk ook een grote impact op ons geluid, maar daar experimenteren we veel mee.

Één van de verschillen is dat jullie in het Engels zingen en niet in het Noors. Ik kan me voorstellen dat het soms makkelijker is je te uiten in je moedertaal. Waarom nu in het Engels?
Dat weten we niet echt, dat gebeurde gewoon. Misschien onbewust om toch anders te klinken dan Kvelertak, maar dat weet ik niet zeker.

Wat betreft het uiten van jezelf, de liedjes op ‘Tempel’ zijn allemaal zeer expressief, zowel door de vocalen, die een bepaalde, tergende woede uitstralen, en de muziek, die samen een sfeer van melancholie weten op te wekken. Dit zorgt voor een donker randje; waar gaan deze nummers over?
Wat de teksten gemeen hebben is dat ze vanuit het oogpunt van de onderdrukte mens komen.

Naast dat jullie verschillende genres door elkaar mixen hebben jullie ook een perfecte balans gevonden tussen oude en nieuwe muziek. Fris en vernieuwend klinken terwijl alles ook vertrouwd is. Is de muziek zorgvuldig uitgedacht of is dit wat er gebeurt als jullie samen gaan jammen?
Sowieso dat laatste! Maar we hebben wel altijd gepraat over wat we wilden en dat we geen grenzen willen als het over genres, geluid en dat soort zaken gaat.

Een erg fascinerend genre is proto-metal. Bands die nog niet specifiek heavy metal zijn (volgens sommigen) maar wel dat zware, troebele en ongepolijste hebben dat ze vaak nog zwaarder maakt dan de metal bands die na hen kwamen. Een geluid dat moeilijk te vangen is, maar Tempel is dat wel gelukt.
Zoals eerder gezegd willen we alleen maar goede muziek maken, maar interessant dat je dit zo ziet. We willen ook nieuwe dingen en geluiden maken in de toekomst. Dat is het mooie aan muziek, risico’s nemen en dan succesvol zijn!

Jullie zijn nu met zijn vijven, met Kjetil en Jonas die de drums delen. Hoe gaat dit zich verder ontwikkelen?
Kjetil zit niet meer in de band, maar gelukkig kan hij zijn handen niet helemaal van ons af houden en bemoeit hij zich met ons nieuwe materiaal. Hij is misschien wel onze grootste fan!

Omdat ik zelf drie broers heb ben ik benieuwd hoe het is om in een band te spelen met je broers. Maakt het dingen makkelijker, moeilijker, of beide?
Hahaha, beide inderdaad. Moeilijker, maar het levert wel meer op. Je krijgt een nauwere band met de band en de muziek wanneer het een “familieproject” is. We hebben veel onenigheden, maar de beloning is erg groot. Misschien zorgt het er ook wel voor dat we de nummers nog verder meenemen, omdat we zo eerlijk naar elkaar en over onze muzikale ideeën zijn – misschien soms wel te eerlijk. Als we iets vinden over een muziekstuk dan zeggen we dat gelijk, ook als het maar een klein detail is.

Het pad van een muziekliefhebber is vaak gevariëerd en interessant. Kun je iets vertellen over de muzikale reis die jullie hebben begaan? En wellicht een verborgen juweel of twee met ons delen?
Espen, Kjetil en Inge zijn opgegroeid met alles van Noorse volksmuziek en Era tot Deep Purple en Russische opera. Misschien dat dat er mee te maken heeft dat we een grote variëteit aan gevoelens en atmosferen in onze muziek gebruiken. Datzelfde geldt voor Andy en Jonas en het lijkt erop alsof we de laatste tijd steeds meer richting Noorse volksmuziek gaan. Vooral wat betreft een aantal van onze nieuwe riffs. Bekende bands waar wij mee opgroeiden en stil van houden zijn onder andere ACDC, Metallica, Guns ‘n Roses, Iron Maiden, Megadeth, Deep Purple, Motörhead, Motorpsycho, Hellacopters, Rancid, Exploited, Millencolin, Emerson Lake And Palmer, Jethro Tull, Black Sabbath en Queens Of The Stone Age.

‘Tempel’ voelt als een zinderende storm die je oppikt als het begint, je hevig door elkaar schudt en je dan met de laatste noot weer voorzichtig op de grond zet. Ik kijk er naar uit meer van jullie te horen, zowel nieuwe muziek als live shows. Wat kunnen we verwachten?
Je kunt meer shows verwachten, hopelijk ook buiten Noorwegen, maar er is momenteel veel gaande in onze privélevens. Ook zijn we bezig met nieuwe muziek maar we kunnen nog niet zeggen wanneer dat uitkomt. De wijn wordt geperst, maar dan moet het nog een tijdje rijpen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.