Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Marc Lopes: “Ross The Boss heeft een tour gepland staan in Europa in November. We moeten afwachten of dat doorgang kan gaan vinden. Ik kan niet wachten om weer op het podium te staan!”

Let Us Prey is de band van zanger Marc Lopes, die je zou kunnen kennen van de solo-band van Ross The Boss. De man is gezegend met een metalstrot waarmee hij werkelijk alle kanten op kan. Met de debuutplaat ‘Virtues Of The Vicious’ probeert Lopes het nu op eigen kracht waarmee hij zijn zangklussen verdeelt tussen de Ross the Boss en zijn eigen band. Naast zanger in beide bands is Marc ook druk als producent. Wij wilden wel eens weten hoe hij dat allemaal regelt en zochten contact met de ‘man with the golden voice’.
Erik Boter Ι 03 augustus 2020

Ik heb jullie nieuwe album ‘Virtues Of The Vicious’ besproken en ik moet zeggen dat ik best onder de indruk was. We kennen je als de zanger van de band van Ross The Boss (de legendarische gitarist van Manowar). Kun je iets vertellen over Let Us Prey en de andere muzikanten in je band?
Dank je wel, ik ben blij te vernemen dat je het nieuwe album goed vindt. Hoe we bij elkaar kwamen? Wat er gebeurde was dat Jon Morency en ikzelf in een metal covers band speelden. Jon speelde drums in die band. Ik speelde toen echter ook in een band die originals speelde, Hellspeak was dat. We zochten een tweede gitarist en op de auditie kwam Jon opdagen, ik had er geen idee van dat hij ook gitaar speelde, hahaha. Vervolgens werd de eerste gitarist van die band ernstig ziek en zijn Jon en ik verder gegaan onder de naam Let Us Prey. Wij zijn samen de harde kern van de band en hebben de laatste jaren ook genoeg bezettingswisselingen gehad maar ik zie dat als iets positiefs: we hebben altijd met erg getalenteerde muzikanten op het podium mogen staan.

Ik moet je een compliment geven als het om je stem gaat en de verschillende stijlen die je aankunt. Op het album hoor ik invloeden van Geoff Tate (Queensrÿche) maar ik hoor net zo goed Chuck Billy (Testament) en Mark Osegueda (Death Angel) in jouw stem terug. Wie zou je zelf als inspiratiebronnen willen aanmerken?
De heren die je noemt horen zeker bij mijn lijstje van favoriete metalzangers. Ik laat mij inspireren door wat ik hoor, en of ik dat mooi vind. Het is niet zo zeer zo dat ik een bepaalde zanger als invloed zie. Maar het lijstje is nog veel langer, hoor. Wat dacht je van Bruce Dickinson, Rob Halford, Ronnie James Dio, Eric Adams… John Bush ook en Ray Alder.

Op welke manier verschilt het nieuwe album van de EP ‘The Saint Of Killers’ die in 2016 uit kwam?
Nou ja, op het nieuwe album staat de volledige EP aangevuld met vier nieuwe tracks, dat is het enige verschil, hahaha. De vier nieuwe tracks liggen in het verlengde van de nummers van de EP, dat hebben we althans geprobeerd te doen.

Het is grappig om in jullie bio te lezen dat jullie hebben geopend voor Scar Symmetry. Ik heb Let Us Prey in mijn review vergeleken met jullie Zweedse collega’s vanwege de verscheidenheid van vocale stijlen in zowel jullie muziek als in die van Scar Symmetry. Ben je het met me eens?
ABSOLUUT! Scar Symmetry is één van mijn favoriete bands aller tijden! Ik voel me gezegend dat ik Per (Nilsson, gitarist en mastermind van Scar Symmetry) tot mijn vrienden kan rekenen tegenwoordig. En dat terwijl ik vroeger gewoon een ‘fanboy’ van de band was, hahaha. Geweldige band en erg ondergewaardeerd.

Met Jon en Jesse Near heeft Let Us Prey twee prima gitaristen in huis. Toch heb je Jon Donais van Anthrax uitgenodigd voor een gastsolo op het nummer ‘Murder Thy Maker’. Zelfs de inmiddels overleden All That Remains gitarist Oli Herbert is op het album te horen. Wat is het verhaal daar achter?
Oh, daar zit helemaal geen verhaal achter hoor. Door mijn werk ken ik veel muzikanten en soms jammen we met elkaar. Als daar iets bruikbaars uit voort komt, dan gebruik ik dat. Meer is het niet.

Ja, over je werk gesproken. Naast je activiteiten als zanger in twee bands ben je ook als producent aan de slag. Is dat je primaire job? Produceer je ook andere bands?
Ik produceer, neem op, arrangeer, schrijf zanglijnen, ik maak video’s, ben art director. Ik probeer me overal mee te bemoeien, hahaha. Voor Ross The Boss bijvoorbeeld doe ik niet alleen de muzikale dingen maar heb ik ook het artwork gedaan. Ik ben afgestudeerd Visual Designer en ik heb ook nog een bedrijfje dat ‘The Art Of Shedding’ heet. Dat heeft dan weer niks met muziek te maken: ik bouw ook schuren, hahaha.

Het album kwam uit op 24 juli jl. Heb je overwogen om de release uit te stellen door de heersende Corona crisis? Ik denk niet dat jullie het album live kunnen gaan promoten de komende tijd..
Klopt helemaal. Het album zou eigenlijk al in mei uitkomen en is dus al een paar maanden opgeschoven. Doordat we niet optreden hebben we echter wel onze handjes vrij om nieuwe muziek te schrijven en dat is ook wat we hebben gedaan. Het tweede album is al helemaal geschreven, we gaan het in september al opnemen.

In Europa, en in Nederland specifiek, komt alles langzaamaan een beetje op gang na de verschillende lockdowns. Er vinden op hele kleine schaal weer concerten plaats. Hoe zit dat bij jullie? De berichten in de krant zijn niet echt positief over de situatie in de States.
Nee, klopt. Hier gaat het nog lang niet de goede kant op. Erg slecht voor de entertainment business allemaal. Ross The Boss heeft een tour gepland staan in Europa in November. We moeten afwachten of dat doorgang kan gaan vinden. Ik kan niet wachten om weer op het podium te staan!

Over toeren gesproken, stel dat het binnenkort allemaal weer mag, waar gaan we Let Us Prey tegenkomen? In de clubs, als support of misschien op festivals?
Ik verwacht niet dat we dit jaar nog op de planken zullen staan met Let Us Prey. En zoals gezegd, zitten we in september weer in de studio. Belangrijk voor een band als Let Us Prey is het vergroten van onze fanbase, een supporttoer met een gave band zie ik absoluut zitten.

Op ‘Virtues Of The Vicious’ horen we verschillende stijlen van heavy metal. Qua stijl is ‘In Suffering’ bijvoorbeeld een heel ander nummer dan ‘Above The Vaulted Sky’. Die afwisseling vind ik zelf erg gaaf aan dit album. Welke stijl van muziek past jou het beste als zanger?
We halen onze invloeden uit verschillende hoeken, ja. We willen juist grenzen overschrijden als het om onze muziek gaat, ik wil me niet beperken tot maar één stijl van zingen of nummers maken. Juist het experimenteren met verschillende muziekstijlen vinden Jon en ik prettig als het om componeren gaat. Wat de zang betreft, ik voel mij het beste als ik ofwel pissed off kan zingen ofwel op een donkere, melancholieke manier. Maar eigenlijk wil ik alles doen hoor, zoals ik al zei, ik wil mezelf niet beperken. Het moet wel bij het nummer passen, natuurlijk. Dat is het uitgangspunt.

Wat zijn de grotere ambities als het gaat om de band of om muziek in zijn algemeenheid? Waar zal Let Us Prey staan over vijf jaar? En ben jij dan nog steeds de zanger van de band?
We willen zo groot worden als mogelijk is.. ik zou ook wel wat show elementen willen toevoegen aan onze optredens, hahaha. En over tien jaar ben ik nog steeds de zanger van de band!

Is er nog iets wat je met onze lezers zou willen delen?
Ik wil iedereen bedanken die Let Us Prey ondersteunt en ons een kans geeft. We weten hoe lastig het is om gehoord te worden, er zijn zoveel bands en er is zoveel goede muziek! In heb met Ross The Boss regelmatig in Nederland opgetreden en houd erg van jullie land! Ik hoop jullie te zien met Ross dit jaar en hopelijk met Let Us Prey in 2021!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.