Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Tobias Gonzalez: “Toen ik in Japan was hoorde ik een kopieermachine aan het werk en daar kwam een hele stevige beat uit. Die heb ik opgenomen, want ik dacht: wat een zieke beat is dit!”

Van de koude ijsvelden in Zweden kwam vorige maand Huanastone met het nieuwe album ‘Third Stone From The Sun‘: een collectie van warme nummers met een geluid dat je eerder zou verwachten in de Palm Desert Scene. Met de vier heren praten we over Pokémon, hun invloeden en wat grunge nou zo aantrekkelijk maakt.
Bart Meijer Ι 09 juli 2020

Hoi allemaal! Hoe staat het leven sinds ‘Third Stone From The Sun’ uit is?
Tobias: Goed, zoals gewoonlijk! We hebben een hele hoop liefde en aardige woorden ontvangen over het nieuwe album, meer kunnen we niet vragen.

Ik zie vooral positieve reviews, maar ook een enkele die wat minder is. Wat vind je daar van? Opbouwende kritiek?
Tobias: Ja, zo zie ik dat zeker. Als we kritiek krijgen zie ik dat als iets opbouwends en we waarderen het echt wel. Zoals het gezegde gaat: je kunt niet iedereen tevreden maken. Vanuit het oogpunt van de band zie ik het als iets dat werk-gerelateerd is, nodig om muzikaal verder te groeien.

Eén van de dingen die ik geweldig vind aan dit album is dat je er gelijk door ontspant, en het klinkt allemaal zo makkelijk. Zijn de nummers zorgvuldig in elkaar gezet of ontstaan die spontaan?
Tobias: Dat ligt er aan, sommige nummers hebben tijd nodig en anderen komen gewoon natuurlijk. Je kunt niet constant super creatief zijn en af en toe is de inspiratie gewoon helemaal weg. Op die dagen is het belangrijk dat je je beseft dat je dingen niet moet gaan forceren. Soms wacht ik gewoon totdat ik geïnspireerd raak en dan focus ik me helemaal op dat specifieke nummer of die tekst.

Filip: ‘Viva Los Muertos’ is zo’n drie a vier keer overgedaan. Vanaf de eerste keer was het doomy en erg laag afgestemd, maar het voelde op één of andere manier niet juist.

Zijn er nog benevelende middelen waar jullie van genieten als je muziek luistert?
Tobias: Om eerlijk te zijn vind ik het het fijnst om in nuchtere toestand muziek te schrijven en te luisteren. Ik geniet dan meer van de muziek en kan het ook beter verwerken.

Filip: Soms drinken we tijdens het jammen een paar biertjes en dan klinkt alles helemaal geweldig. Als je het dan nuchter terug luistert klinkt het toch anders. Het is belangrijk dat het de hele tijd goed voelt.

De naam Huanastone, wat betekent het?
Carl: Als je je verbeelding gebruikt zul je begrijpen waar het voor staat.

Als ik naar de titels van jullie EP en albums kijk spelen stenen een belangrijk deel daarin.
Filip: Toen we begonnen hadden we eigenlijk meer bomen in ons hoofd. Die zijn mysterieus en tegelijkertijd mooi. Stenen staan dichtbij bomen als je naar de natuur kijkt en bovendien kunnen ze ook verwijzen naar de planeten om ons heen. Wie houdt er niet van de ruimte? De kat van Carl heet zelfs Space.

De titel van dit album deed me denken aan de show ‘3rd Rock From The Sun’. Toeval? En welke programma’s raad je aan voor thuisblijvers?
Filip: Haha, ja, die show vind ik echt goed, het was zeker geen negatieve inspiratie. Voor de binnenblijvers raden we ‘Solar Opposites’ aan, echt een goede show. Als je van ‘Rick And Morty’ houdt is dit jouw ding.

Wie is Oliver, en waarom zijn er twee nummers aan hem gewijd?
Victor: Oliver was een jeugdvriend die helaas een aantal jaren geleden overleden is door een met drugs volgeladen zelfmoord. Ik ben de drummer, maar ik had een melodie op gitaar die zich ontvouwde tot ‘Oliver, Pt.1’. Ik besloot het aan hem op te dragen. Het einde van dat nummer was een perfecte intro-riff als je er wat buzz overheen gooide met de elektrische gitaar. Op die manier ontstond ‘Oliver, Pt.2’.

De voorkant van dit album is erg hypnotiserend. Zit er een 3D-bril bij het album?
Tobias: Verdorie, ik had echt gehoopt dat dat kon, maar helaas pindakaas, er zal geen 3D-bril bij het album geleverd worden, haha.

Een aantal nummers hebben niet Engelse titels. Waarom is dat?
Tobias: Ik ben de zoon van twee Chilenen en spreek vloeiend Spaans. De andere bandleden vroegen me daarom om eens een Spaanstalig nummer te schrijven. Ik ben daar al een hele tijd mee bezig, maar omdat ik niet altijd de juiste uitspraak heb wil ik niet een heel nummer in het Spaans schrijven. Maar ik laat het idee nog niet vallen. Mijn Frans is echt bagger, maar met wat oefening kan ik wel een paar woorden correct uitspreken.

In jullie biografie staat dat jullie stoner met grunge combineren. Toen ik begon met muziek luisteren was grunge niet echt iets waar ik voor open stond. Tijden veranderen en ik kan er nu zeker van genieten. Wat is het aan grunge dat jullie aanspreekt?
Victor: Er zijn bepaalde delen van grunge die wat dieper gaan op tekstueel niveau. Ook hoe de tijdschema’s in elkaar zitten en bepaalde andere dingen zijn anders. Als je bijvoorbeeld naar Alice In Chains of Soundgarden luistert krijg je het idee dat ze meer tijd en energie dan anderen hebben gestoken in hoe ze nummers schrijven. Maar we houden allemaal ook van lekkere, zware riffs en fuzz, en dan ga je toch de stoner kant op.

Wat vinden jullie van Pokémon?
Tobias: Oh mijn god, mijn vrienden gaan me hiervoor haten, maar ik ben een enorme fan van manga en anime en ben gek op Japan. Ik ben daar vorig jaar geweest en heb de tijd van mijn leven gehad. Dus ja man, ik hou van Pokémon!

Filip: Ik vind een beetje Pokémon zo nu en dan ook wel leuk. Ik heb het op de Gameboy gespeeld en heb als kind ook veel afleveringen gekeken. Ik heb zelfs een paar maanden Pokémon Go gespeeld.

‘Le Petit Mort’ is duidelijk Sabbath-geïnspireerd. Ik vind het mooi als bands andere bands eren door eigen nummers te schrijven die dan een vleugje van andere bands bevatten. Welke bands inspireren jullie momenteel?
Tobias: Stoner rock, grunge en punk zijn de genres waar ik voornamelijk naar luister als ik inspiratie zoek. Dit zijn echter niet de enige genres waar ik naar luister. Toen ik in Japan was hoorde ik een kopiëermachine aan het werk en daar kwam een hele stevige beat uit. Die heb ik opgenomen, want ik dacht: wat een zieke beat is dit! Haha…

Victor: Opvallende tijdschema’s in harmonie met zware riffs raken mij. Het eerdere werk van Sabbath, Alice In Chains en Soundgarden zijn de grootste inspiratie als ik naar mijn drumwerk kijk. Dat, maar Carl komt ook regelmatig met rare riffs waarop ik me dan moet aanpassen.

Filip: De band die mij de afgelopen jaren het meest raakt is zeker weten All Them Witches. Ik heeb ze nu drie keer gezien en ik vind alles wat ze doen geweldig. Maar omdat ik ook een achtergrond heb in grunge, stoner en, sinds een tijdje, psychedelische rock, verschijnen er vanzelf nieuwe elementen in mijn spel. Dat is hoe nieuwe muziek ontstaat.

Carl: Fleetwood Mac voor Lindsay (Buckingham) er bij kwam, Lil Peep en Eminem.

Waarom maken jullie eigenlijk muziek?
Victor: We willen, zoals veel andere bands, iets maken waar we zelf graag naar luisteren. Als we het genre kunnen uitbreiden en een bijdrage kunnen leveren met iets nieuws en spannends, dan hebben we het goed gedaan.

De wereld is momenteel een erg serieuze plek om te zijn. Begrijpelijk. Enig advies voor de mensen die het leven net even iets te serieus nemen?
Victor: Er is altijd wel iets aan de hand. In deze tijd worden we telkens gebombardeerd met zorgelijke krantenkoppen. Sommigen kloppen meer dan anderen. Ons advies is om een stap terug te doen en naar het grote plaatje te kijken. En humor is ook een belangrijke verdediging.

Bedankt voor het interview. Nog laatste woorden?
Victor: We zijn op dit moment erg opgewonden over het nieuwe album. Hopelijk gaat dit hele Covid gebeuren snel voorbij en kunnen we dadelijk weer optredens doen. We zijn aan het kijken of we ook een aantal vinyl platen kunnen laten drukken, maar als je het album fysiek wil hebben kun je het ook als CD vinden op de site van Argonauta of op onze Bandcamp site. Ik hoop dat iedereen er van geniet!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.