Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Intelligent Music Project – Life Motion
Intelligent Music Ltd.
Release datum: 20 februari 2020
“De liedjes die Intelligent Music Project ons voorschotelt zijn gemaakt volgens vast recept zonder enig risico te nemen.”
7/10
Leon Vonk I 28 mei 2020

Intelligent Music is het muziek productiebedrijf annex opnamestudio van Dr. Milen Crabevski uit Bulgarije. Zo af en toe schrijft hij zelf ook muziek en brengt dat dan uit onder de zeer bescheiden naam Intelligent Music Project. Dr. Milen Crabeyski is overigens geen bijnaam, de man is een heuse arts en pronkt daar graag mee op zijn muzikale website, wie weet wordt zijn muziek er beter van. Het eerste album kwam acht jaar geleden uit en hiervoor was John Lawton (Uriah Heep) bereid gevonden om de zangpartijen op zich te nemen. Ook op de volgende vier albums waren er bekende zangers te vinden, zo ook op het laatste wapenfeit ‘Life Motion’.

Op het vijfde album van Intelligent Music Project vinden we de volgende gastmuzikanten; drummer Simon Phillips (Ex-Toto), zanger Ronnie Romero (Ritchie Blackmore`s Rainbow), zanger John Payne (Ex-Asia), en de wat minder bekende Richard Grisman (River Hounds). En als je kijkt naar de muziek die deze gastmuzikanten normaal gesproken maken, dan heb je meteen een aardig beeld van de muziek die Intelligent Music Project maakt. Redelijk softe rock met af en toe wat uitschieters naar de Rainbow-achtige rock muziek toe. Zelf vinden de muzikanten dat ze melodieuze progressieve rock maken, maar dat is absoluut niet het geval en getuigt wat mij betreft van weinig zelfkennis. Je moet wel écht van deze stijl houden om dit album tof te vinden want anders wordt het tocht wel snel saai. Dat komt voornamelijk door de vrij on-avontuurlijke composities en het generieke geluid dat de band produceert. Het is simpelweg niet uniek genoeg om op te vallen.

Oké, dat klinkt negatief maar daarmee zeg ik niet dat de muziek slecht is want, eerlijk is eerlijk, muzikaal is er weinig mis mee. Instrumentaal is alles prima strak ingespeeld, de gitaarsolo’s van Bisser Ivanov zijn echt uitstekend, de productie is ook dik in orde, en ook de zang is op het niveau wat je van deze zangers mag verwachten. Maar ik mis iets wat de klassieke rock bands van de jaren zeventig en tachtig wel hadden, iets wat mij zelfs vandaag de dag nog uitdaagt. De liedjes die Intelligent Music Project ons voorschotelt zijn gemaakt volgens vast recept zonder enige risico te nemen. Dat vind ik toch jammer van een project die zichzelf intelligente muziek vind maken. Al met al een aardig album die enkel opvalt vanwege de gastartiesten die meedoen.