Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Insurrection – Circle Of Despair
Big Bad Wolf Records
Release datum: 30 augustus 2019
Tekst: Dennis van ‘t Hoofd – 02 september 2019
“Al met al levert Insurrection met hun debuutplaat ‘Circles of Despair’ een zeer sterk visitekaartje af en gaan we hopelijk nog veel van deze mannen horen!”
8/10

Deze vier opstandelingen uit Friesland timmeren sinds 2010 aan de weg met hun melodieuze death / thrash metal en brachten tot dusver in 2015 alleen de zes-track EP ‘Catatonic’ uit. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van de Nederlandse Insurrection gehoord (niet te verwarren met o.a. de gelijknamige Insurrection uit Canada), en dat terwijl de band toch al een aardige waslijst aan live optredens in binnen- en buitland op hun naam heeft staan.

Met ’Circles of Despair’ presenteren de Leeuwardenaren hun eerste volledige studioalbum, dat grotendeels in eigen beheer werd opgenomen en als thema de complete wanhoop heeft meegekregen. Insurrection weet op hun eerste langspeler behoorlijk te imponeren. De tien melodieuze death / thrash metal tracks zitten bijzonder goed in elkaar, en getuigen van groot muzikaal vakmanschap. Met name het uitstekende gitaarwerk van beide gitaristen Marten Hutten en Armand Venema vallen hierbij op, zeker wanneer de heren ruimte krijgen om te soleren, en dat krijgen ze genoeg op deze plaat (bijvoorbeeld in het vierde nummer ‘Comrades in White’, maar ook in nog zes andere songs). Maar ook de drums van Douwe Talma die met zijn opzwepende dubbele bass drums de muziek strak bij elkaar houdt, is van grote waarde voor Insurrection.

De band heeft een redelijk eigen geluid weten te ontwikkelen en is niet makkelijk met andere bands te vergelijken. De krijsende (en wanhopige) zang van zanger / bassist Pieter Oevering heeft bij tijd en wijle wel wat weg van Tomas Lindberg van At The Gates, maar ik moest er wel een beetje aan wennen. Op zang wordt Oevering ondersteund door gitarist Marten Hutten die er een zware deathgrunt tegenover zet. De songs zijn overwegend opzwepend, licht agressief maar bovenal melodieus. Enig rustpuntje op het album is het instrumentale, deels akoestische ‘Spiralling Down’ alvorens men met ‘… On Circles of Despair’ nog één keer gas geeft en het album met o.a. een heerlijke solo van Venema sterk afsluit. Voor de mix en mastering wist Insurrection niemand minder dan Fredrik Nordström (Dimmu Borgir, At The Gates, Arch Enemy, In Flames) te strikken die het album in zijn studio in Göteborg van een werkelijk fantastisch geluid voorzag. Al met al levert Insurrection met hun debuutplaat ‘Circles of Despair’ een zeer sterk visitekaartje af en gaan we hopelijk nog veel van deze mannen horen!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.