Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Incite – Wake Up Dead
Atomic Fire Records
Release datum: 25 maart 2022
“Een krachtige schreeuwerige zangstem en uitstekende muzikanten met leuke riffs die af en toe de heavy rock kant uitgaan, maken duidelijk dat Incite op zijn topmoment zit”
8/10
Koen de Waele I 11 maart 2022

Het zal je maar overkomen: opgroeien als stiefzoon van Max Cavalera en van jongs af aan meereizen met Sepultura in hun glorieperiode en al die andere artiesten leren kennen. Het overkwam Richie Cavalera die al in 2004 zijn eigen band Incite oprichtte. Ondertussen bracht de band twee EP’s en vijf albums uit. Met ‘Wake Up Dead’ verschijnt alweer hun zesde album. Wie de band ooit al live gezien heeft, zal met zekerheid beamen dat Richie een rasechte entertainer is. Toch is de band in Europa nooit echt doorgebroken en hun laatste album ‘Built To Destroy’ werd hier zelfs nooit uitgebracht. Daar gaat nu verandering in komen want Incite tekende bij Atomic Fire Records en geniet van een wereldwijde release met de publiciteit die de band verdient. Hoewel het door de jaren heen een komen en gaan van muzikanten was, bleef de basis steeds loeiharde groovende thrash metal.

Richie die ofwel de baan op is met zijn eigen band en anders meereist met het grote Cavalera circus en er meestal te vinden is achter de merchandise stand, zit ondertussen al bijna twee jaar thuis en dat met heel wat opgespaarde frustratie tot gevolg. Dat barst al direct los met opener ‘Fuck With Me (Wake Up Dead)’. Een weinig verhullend boos nummer waarin duidelijk wordt dat er met Richie niet te lachen valt. Een krachtige, schreeuwerige zangstem en uitstekende muzikanten met leuke riffs die af en toe de heavy rock kant uitgaan, maken duidelijk dat Incite op zijn topmoment zit.

Het volgende ‘War Soup’ lijkt een nummer dat afkomstig is van een fun thrashband maar gaat over de tweede wereldoorlog waarbij de Amerikaanse soldaten kennis maakte met de Europese soep. Uniek is dat Max Cavalera voor de eerste keer een bijdrage levert. Opvallend is de gelijkenis tussen Max en Richie hun zang. ‘Deadbeat’ heeft zo een pompend alles-moet-stuk thrash en punk drive. Iets waar Incite met verrast is ‘Mental Destruction’. Na een akoestisch begin groeit het uit tot een sterk nummer met uitstekende meerstemmige zangpartijen. De tweede helft van het album bestaat uit vijf sterke nummers doorheen de carrière van Incite die opnieuw werden geremasterd. Niets nieuws onder de zon maar voor de nieuw fans wel een leuke kennismaking.