Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ihsahn – Telemark
Spinefarm
Release datum: 14 februari 2020
Tekst: Vera Matthijssens – 07 februari 2020
“‘Telemark’ bevat de ruwste en hardste stukken muziek die Ihsahn in deze beweging schreef, de volgende EP zou dan de meer gesublimeerde en experimentele composities bevatten.”
8.5/10

Ihsahn, Noors opperhoofd van de legendarische black metal band Emperor en tevens succesvol soloartiest, heeft vanaf nu voorlopig besloten om zijn creatieve uitspattingen uit te geven in de vorm van EP’s in plaats van volledige albums. Dat betekent dat de opvolger van het in 2018 uitgebrachte ‘Ámr’ nu de eerste EP van twee releases is welke geïnspireerd zijn door Ihsahn’s geboortestreek Telemark.

‘Telemark’ bevat de ruwste en hardste stukken muziek die Ihsahn in deze beweging schreef, de volgende EP zou dan de meer gesublimeerde en experimentele composities bevatten. Opvallend hierbij is dat twee van de vijf songs covers zijn, meer bepaald ‘Wrathchild’ van Iron Maiden en ‘Rock And Roll Is Dead’ van Lenny Kravitz. Het is een referentie naar Ihsahn’s roots als muziekliefhebber. Maar voor deze herkenningspunten uit de boxen galmen, kunnen we ons verlustigen aan drie nieuwe eigen songs. In de eerste song ‘Stridig’ wordt de vastberaden en licht geniale aanpak van Ihsahn al meteen geïllustreerd met aanzwellende klanken, percussie en vervolgens stevige riffs. De gretige ruwe zang mag men vertrouwd noemen. Het is een komen en gaan van indrukken en emoties, zodat Ihsahn ook op korter EP niveau een hele belevenis blijft, een muzikaal avontuur waarin ge u kunt vastbijten. Gitaarornamenten zijn soms zelfs sierlijk te noemen, ook in ‘Nord’, waarin blazers geïntegreerd worden, maar later ook een opmerkelijk melodieuze gitaarsolo te horen is. De titelsong heeft een folkloristisch tintje, gekoppeld aan progressieve wendingen die we ook kennen van Ihsahn. Ruwe passages ontbreken evenmin om dit licht folky karakter toch harsh te houden. In de covers klinkt de gitaarsound bijzonder vet, blazers flirten met funk in het nummer van Lenny Kravitz en het vurige gitaarwerk in de Iron Maiden song is aanstekelijk. Ihsahn in mondjesmaat bevalt ons wel!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.