Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Iced Earth – Hellrider / I Walk Among You
Rock Of Angels Records
Release datum: 28 april 2023
“Dat betekent in feite dat zijn glansrijke muzikale carrière door zijn eigen stomme schuld tot een abrupt einde is gekomen.”
7.5/10
Sjak Roks I 5 mei 2023

Natuurlijk was het niet zo snugger van Iced Earth-bandleider/gitarist Jon Schaffer om actief mee te doen aan de bestorming van het Capitool in 2021, want dat heeft hem erg veel krediet gekost bij zowel mede-muzikanten als fans. Zijn beide bands Iced Earth en Demons & Wizards zijn uit elkaar gevallen en hijzelf heeft een tijdlang in voorarrest gezeten, wat in het Amerikaanse rechtssysteem zeker geen pretje is. Jon zou in die periode van voorarrest zelfs meerdere malen met de dood zijn bedreigd en werd als gevolg hiervan diverse keren verplaatst naar een andere locatie. Inmiddels is hij, in afwachting van zijn proces, op vrije voeten en indien hij volledig meewerkt staat hem nog een gevangenisstraf van zo’n vier jaar te wachten. Dat betekent in feite dat zijn glansrijke muzikale carrière door zijn eigen stomme schuld tot een abrupt einde is gekomen.

Toch heeft de Griekse platenmaatschappij Rock Of Angels Records een poging gedaan om de naam Iced Earth levend te houden, want blijkbaar geloven zij toch nog in een verlate doorstart van de band. De twee EPs ‘Hellrider’ en ‘I Walk Among You’ zijn beiden afzonderlijk op vinyl uitgebracht en tezamen zijn ze op een CD gezet. Het bijzondere is wel dat de drie nummers die er op ‘Hellrider’ te vinden zijn oorspronkelijk op de plaat ‘Something Wicked This Way Comes’ (uit 1988) zijn verschenen met Matt Barlow op zang, maar dat ze op deze versie ingezongen zijn door Tim “Ripper” Owens die later als zanger zijn opwachting in Iced Earth zou gaan maken. De drie studio-tracks die op ‘I Walk Among You’ te vinden zijn staan op de door Tim Owens ingezongen plaat ‘Framing Armageddon (Something Wicked Part I)’, maar op deze EP hoor je dan weer de stem van Matt Barlow, die later weer terug zou keren op het oude nest. Leuk is deze vocale switch zeker, maar het voegt verder niet zoveel toe aan de originele versies. Op ‘I Walk Among You’ zijn dan nog een drietal live-tracks te vinden van Graspop 2008, dus ook met Matt Barlow op zang. Het song materiaal van Iced Earth is altijd al van een uitzonderlijk hoog niveau geweest en dus kun je deze EPs met een gerust hart aanschaffen. Het zal waarschijnlijk het laatste teken van leven zijn van deze eens zo grote band, want ik kan me niet voorstellen dat Iced Earth na de gevangenisstraf, die Jon Schaffer nog te wachten staat, opnieuw tot leven gewekt gaat worden. Maar je weet het natuurlijk nooit…