Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Henry Kane – Age Of The Idiot
Transcending Obscurity Records
Release datum: 22 mei 2020
“Een waanzinnig, schizofreen, op moorddadig tempo voortjagend monster van een album.”
8.4/10
Sicktus I 17 mei 2020

Bambambam… Zaaaagggghhhh…. En go! Hallo dan, Jonny Pettersson trapt de nieuwe release van zijn soloproject Henry Kane ongenadig bot af. Met ‘En Evig Plågan’ wordt het startschot gegeven van de nihilistische crust/death/grind attack die de fraaie titel ‘Age Of The Idiot’ heeft meegekregen. De plaat is de opvolger van ‘Den Förstörda Människans Rike’ uit 2017, die collega Dennis toen omschreef als “crustiger maar niet rustiger” dan het werk waar we Pettersson normaal van kennen (onder andere, maar zeker niet beperkt tot: Heads For The Dead, Just Before Dawn, Nattravnen, Pale King, Ursinne, en Wombbath).

Met negentien tracks die overwegend de twee minuten speelduur nog niet halen en een portie woede en haat die er simpelweg uit geschreeuwd, gebruld, gespuugd, getimmerd en gezaagd moet worden. Met opvallend veel variatie en gave composities – voor een plaat die door 99% van de populatie weg zou worden gezet als “zet af die verschrikkelijke teringherrie” en die er een opgejaagd tempo op na houdt waar je U tegen zegt… Ik vind het heerlijk. Van nietsontziende fragmentatiebommen die alle kanten opschieten, via onstopbare pletwalzen tot een met spijkers doorboorde knuppel in het spreekwoordelijke hoenderhok. ‘Age Of The Idiot’ is een waanzinnig, schizofreen, op moorddadig tempo voortjagend monster van een album, dat heen en weer vliegt tussen opgefokte grind, ultralomp zagende death, schuimbekkende crust en hier en daar een knipoog naar rauwe, verschroeiende black. Speciale aandacht voor het iets over de vier minuten klokkende ‘Entrenched In Nihilism’ (met Liam Hughes van Soothsayer op gastvocalen): een op hol geslagen deathgrind moshpit party – hoewel de teksten verre van feestelijk en vrolijk zijn. Geniale, aanstekelijke gekte. Het kost waarschijnlijk een paar luisterbeurten om de pareltjes onder het spervuur van schurende, scheurende, grindende riffs te vinden, maar de zang van Petterson verdient boven alles een extra pluim: de man laat op ‘Age Of The Idiot’ horen van vele, vele vocale markten thuis te zijn. Zo ook op afsluiter ‘Psykopaten’, een vercruste cover van de Zweedse oude punk rotten Asta Kask.

‘Age Of The Idiot’ is een heerlijke, boze, voortjakkerende, opgefokte, soms geschifte plaat. Niet voor tere zieltjes. Of zoals de bio het beschrijft: “…the perfect soundtrack to celebrate our rapid descension into self-induced apocalypse.” Mja. Nou, het zal, tot dit tijd  zet ik ‘Age Of The Idiot’ nog maar een keer op! Zaaaagggghhhh!