Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

GOD DETHRONED frontman Henri Sattler nieuwe bandleider Ilse de lange

photo by Sidekick Photography

01-04-2024

Henri Sattler, bandleider van blackened death metal pioniers GOD DETHRONED en directeur van Serpent King Guitars, is aangesteld als de nieuwe creatief leider van de band van Ilse de Lange. Daarnaast zal hij op de grotere evenementen dit jaar livegitarist in haar band zijn. Sattler heeft  een groot aandeel in de arrangementen op het nieuwe album van de Twentse country-popzangeres, dat op 3 mei 2024 zal verschijnen. Hij zal zijn livedebuut als gitarist maken op 6 juni dit jaar, tijdens het grote live openluchtconcert van Ilse de lange in De Goffert, Nijmegen. Tickets zijn te verkrijgen op deze locatie.

Sattler: Ja, die zag ik zelf ook niet aankomen. Ik kreeg een telefoontje van Ilse’s management met de vraag of ik een uptempo song op haar nieuwe plaat wilde beoordelen, omdat ze er een beetje een spark (in hun woorden) in misten. Ik had meteen door dat als je de volgorde van de coupletten en refreinen in dat nummer een beetje door elkaar zou husselen en als je er een korte brug tussen zou zetten, dat er meteen iets zou gebeuren. En dat vonden zij kennelijk ook. Naar aanleiding daarvan werd ik uitgenodigd en ze vonden het idee dat ik op een zelfgebouwde gitaar speelde daarnaast enorm interessant.

Bij een ander liedje stelde ik voor de stemming van de gitaren en bassen aan te passen en ook dat vonden ze werken. Nou, voor ik het wist was ik met het hele album bezig en heb ik zelfs nog wat stukjes muziek meegeschreven. Ik moet wel bekennen dat ik nooit echt fan was van haar en dat ik nooit veel aandacht heb besteed aan wat ze deed. Maar de muziek is veel interessanter en donkerder dan ik gedacht had, het nieuwe werk tenminste.  En het idee om dat straks voor grote hoeveelheden mensen te spelen kon natuurlijk ook een stuk rotter. Ik zing overigens niet mee live, dus als je speciaal voor mij komt, ik kom de boel niet aan elkaar grommen (lacht).

Ilse de Lange: We zijn dolgelukkig de jarenlange ervaring van Henri Sattler in te kunnen zetten om een nieuwe wind door onze band te laten waaien. Niet alleen is hij een no-nonsense oosterling, waar we echt naar op zoek waren, maar hij heeft een heel scherp oog voor detail als het op muziek aankomt. Hij bedient een heel breed spectrum, van heel gevoelig en dramatisch, wat ik echt te gek vond, tot het hele harde werk, waar hij zelf bekend mee is geworden.

Ik kende Henri eerlijk gezegd niet, ik wist alleen dat hij net als ik uit het oosten kwam en dat hij in een heavy metal band speelde. Onze studio engineer noemde zijn naam om eens naar een liedje te luisteren waar we mee vastliepen en hij had totaal geen moeite om de vinger op de zere plek te leggen. Ik wist meteen dat ik hem moest hebben. Pas nadat hij bij ons in de studio was geweest in Hilversum ben ik zijn muziek gaan luisteren. Daar moest ik wel even van bijkomen. Ik vind Iron Maiden en Aerosmith en zo wel leuk op zijn tijd, maar wat hij doet is wel even heel wat anders. Er is zelfs een aparte naam voor die manier van zingen, wat heel populair is, maar wat ik niet direct achter hem gezocht had. Maar hij heeft een hele betrouwbare slag en je merkt dat de band op een hele natuurlijke manier hem volgt als hij speelt, ik ken weinig muzikanten die zo solide en betrouwbaar spelen als hij. En hij maakt zijn eigen gitaren, hoe leuk is dat?

Sattler bracht in 2020 het GOD DETHRONED album ‘Illuminati’ uit bij Metal Blade Records. Inmiddels is de band vastgelegd door Atomic Fire Records, thans Reigning Phoenix Music. De geplande GOD DETHRONED shows in Duitsland, Portugal en Amerika blijven gewoon doorgaan.

Atomic Fire Records CEO Markus Wosgien

Social media