Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Helloween – United Alive
Nuclear Blast
Release datum: 04 oktober 2019
Tekst: Patrick Verhoeven – 16 september 2019
“‘United Alive’ is niet alleen een mooi naslagwerk van een prachtige reünie; het maakt ook nieuwsgierig naar wat Helloween in deze formatie in de toekomst gaat brengen.”
8.5/10

Het deed in 2016 wel even wat stof opwaaien: de mededeling dat het huidige Helloween met oud-leden Kai Hansen en Michael Kiske onder de naam Pumpkins United een wereldtournee zou gaan maken, waar alle zeven leden aan zouden deelnemen. Een reünie waar veel fans al jaren naar uit hadden gekeken en het nieuws werd dan ook enthousiast ontvangen. Concreet werd het allemaal toen in de herfst van 2017 de Pumpkins United World Tour van start ging in Mexico. Wat volgde was een tour uitgesmeerd over veertien maanden en die – tot op heden – maar liefst negenenzestig concerten verdeeld over tweeëndertig landen besloeg. “This amazing journey was one of those ‘magic moments’ words can’t describe. It simply was what we all love most: meet great people, go back in time with our memories and celebrate the ultimate Helloween party.” zei zanger Andi Deris erover. Niet geheel verwonderlijk dus dat dit feestje zijn beslag heeft gekregen in een digitaal verslag en zowel als dvd en Blu-ray (‘United Alive’) als op cd en lp (‘United Alive in Madrid’) uitgebracht gaat worden.

‘United Alive’, de set op dvd, beslaat een totaal van drie schijfjes. De eerste twee dvd’s bevatten het verslag van een concert. Nou ja, één concert … voor de beelden heeft de band gekozen tussen live beelden uit Wacken, Madrid en Sao Paulo. “The biggest festival gig, the most massive arena show, and the hottest club date.” De derde dvd bevat een paar bonus live tracks, een interview, wat beelden voor de show in Hamburg en een flinke hoeveelheid filmpjes van Seth & Doc plus nog wat ander materiaal dat tijdens de shows op het grote scherm te zien was.

Eerst maar eens het live verslag. Daar waar de band het concert in de 013 (20 november 2017) nog opende met het afspelen van ‘Let me entertain You’ (Robbie Williams) wordt dit op de DVD niet gedaan. Waren we in Tilburg de enige die dit muzikale feestje vooraf over ons heen kregen en waar hadden we dat dan aan verdiend? Wat het ook moge zijn: Helloween heeft ervoor gekozen de DVD af te trappen met ‘Halloween’. Niets mis mee … sterker nog: een magistralere opening is er niet te bedenken. Wat volgt is een set list waar gedurende het totaal van de concerten nauwelijks vanaf geweken werd en waarop veel klassiekers als ‘Dr. Stein’, ‘I’m Alive’, ‘Are You Metal?’, ‘Perfect Gentleman’, ‘How Many Tears’, ‘Eagle Fly Free’, ‘Future World’ en ‘I Want Out’ de boventoon voeren. Een groot feest van herkenning! Dat feestgevoel wordt extra versterkt door het plezier dat de zeven bandleden zichtbaar beleven. Dat Deris bij het aankondigen van ‘Sole Survivor’ er dan naast zit als hij aangeeft dat er een track van ‘The Time Of The Oath’ (i.p.v. ‘Master Of The Rings’) gespeeld gaat worden, iets dat met een kleine animatie door de heren Doc & Seth gecorrigeerd wordt, wordt hem wat mij betreft dan ook meteen vergeven. Het was ongetwijfeld mogelijk geweest dit eruit te knippen en een stukje van een ander concert erin te plakken; het siert de band dat dit niet gebeurd is. Het publiek wordt veelvuldig betrokken, en in beeld gebracht gebracht; ook daar is het plezier van de gezichten af te lezen. Er wordt voor de live beelden veelvuldig geschakeld tussen de diverse locaties, vaak al na elk nummer. Een ware muggenzifter zou wellicht zeggen dat doordat de omstandigheden, camerastandpunten en de belichting per locatie toch iets verschillend zijn, hierdoor de indruk kan ontstaan dat je naar een compilatie van live beelden zit te kijken i.p.v. dat je een concert aan het volgen bent. Ik heb daar tijdens het bekijken geen last van gehad en mij 165 minuten lang prima vermaakt.

Tijdens de show trekken, op een groot scherm achter de drumkit van Löble, allerlei beelden en animaties voorbij. De visuele versterking werkt prima, zeker op het moment van het drumduel tussen Löble en de – op het scherm geprojecteerde – in 1995 overleden Ingo Schwichtenberg. Een moment om even heel stil van te worden. Daarentegen ben ik blij dat de flauwe animaties met Doc & Seth niet getoond worden (die komen we op de derde schijf dan wel weer tegen). Sterker nog: hun afwezigheid houdt het tempo op de dvd lekker hoog. En Seth & Doc hebben nog steeds hun aandeel gekregen: als er gewisseld wordt van locatie, maken kleine animaties van Doc & Seth duidelijk waar de live beelden zijn opgenomen. Het is niet storend, maar ik had ze ook niet gemist waren ze niet aanwezig geweest.

De derde dvd bestaan uit een flink aantal extra’s: een deel ervan is leuk, maar een gedeelte kan niet overtuigen. De vier extra live clips kunnen dat veelal wel en het interview is erg leuk om een keer te bekijken. Daarin doen de heren uitspraken over elkaar en de oprechte wijze waarop dat gebeurd, is fraai en verademend. De extra beelden voorafgaand aan de show van Hamburg (‘Bursting Hamburg’) zijn een niemendalletje en hoe ik over de animaties van Seth & Doc denk, mag inmiddels wel duidelijk zijn. Voor hen die de pompoen animaties wel appreciëren, kan het een leuke aanvulling zijn. Maar of je daarvoor, na één keer bekijken, de derde dvd nog een keer speciaal aanzet?

Ik ben een liefhebber van Helloween, ben de tel kwijt geraakt hoe vaak ik de happy metal act live heb gezien en heb me enorm vermaakt tijdens de live show van Pumpkins United in Tilburg … en dit ‘United Alive’ weet de beleving van dat concert en het plezier dat ik aan Helloween beleef, ook weer te vangen. ‘United Alive’ is niet alleen een mooi naslagwerk van een prachtige reünie; het maakt ook nieuwsgierig naar wat Helloween in deze formatie in de toekomst gaat brengen.

Disc 1:
Halloween
Dr. Stein
I’m Alive
If I Could Fly
Are You Metal?
Rise And Fall
Waiting For The Thunder
Perfect Gentleman
Kai’s Medley (Starlight/Ride The Sky/Judas/Heavy Metal Is The Law)
Forever And One
A Tale That Wasn’t Right
I Can
Pumpkins United
Drumkits United

Disc 2:
Livin’ Ain’t No Crime/A Little Time
Why?
Sole Survivor
Power
How Many Tears
Eagle Fly Free
Keeper Of The Seven Keys
Mos-Kai-To
Future World
I Want Out
Outro & credits

Disc 3:
Bonus live songs:
– Halloween (Live in São Paulo, 29 oktober 2017)
– Dr. Stein (Live in São Paulo, 29 oktober 2017)
– Kids Of The Century (Live in Praag, 25 november 2017)
– March Of Time (Live in Santiago de Chile, 31 oktober 2018)
Pumpkin’s Whisper (interview)
Bursting Hamburg
The Essential LED Compilation
Seth & Doc, The United Thing (14 animaties)
The Keeper’s Journey

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.