Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Heathen – Evolution Of Chaos (re-release)
Mascot Label Group
Release datum: 31 januari 2020
Tekst: Erik Boter – 17 januari 2020
“Concluderend kan ik zeggen dat de tijd geen vat heeft gehad op deze plaat. ‘Evolution of Chaos’ is en blijft een thrash metal monument dat nergens gedateerd klinkt. Heb je deze plaat als thrash metal fan nog niet in je collectie, dan is deze re-release een verplichte aanschaf.”

De tijd vliegt. Het is alweer tien (!) jaar geleden dat het derde album van Heathen uitkwam. De groep uit de Bay Area van San Francisco bracht ‘Evolution of Chaos’ uit na een stilte van achttien jaar en veegde met het product de hele thrash metal scene even aan: zo hoort thrash gemaakt te worden! Geweldige songs, dito productie. Snelheid, smerigheid, links en rechts gierende solo’s van bandopperhoofd Lee Altus en Kragen Lum (beiden ook min of meer part time in Exodus) en last but not least de geweldige zang van David White.

Om het jubileum te vieren brengt Mascot de plaat opnieuw uit. Het album werd remastered maar het verschil in geluid tussen de nieuwe en de 2009 versie is nihil, het is slechts wat harder en misschien iets meer helder te noemen. De meerwaarde van de nieuwe versie zit ‘m meer in de bonustrack, het instrumentale ‘Seasons in Purgatory’ waarvan ik me hardop afvraag of het als instrumental werd geschreven of dat het gewoon niet af was voor de release van het oorspronkelijke album. Het is evenwel een lekker nummer dat goed bij de rest van het album past en dat slim op de één na laatste positie in de tracklist werd geplaatst zodat ‘Silent Nothingness’ ook de nieuwe versie van het album magistraal afsluit. Verder krijg bij deze versie een DVD meegeleverd, waarop een live show opgenomen in Japan in 2009 en een twee uur durende documentaire over de band. De beelden zaten niet bij dit review exemplaar waardoor ik daar niets over kan vertellen. Mascot brengt het album ook op vinyl uit, als dubbelaar op blauw doorzichtig vinyl.

Concluderend kan ik zeggen dat de tijd geen vat heeft gehad op deze plaat. ‘Evolution of Chaos’ is en blijft een thrash metal monument dat nergens gedateerd klinkt. Heb je deze plaat als thrash metal fan nog niet in je collectie, dan is deze re-release een verplichte aanschaf.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.