Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Konstantin: “Tijdens Walpurgis zijn de sluiers tussen de verschillende werelden dunner dan normaal en dat betekent dat magische zaken een diepere en zwaardere betekenis hebben.”

Het derde album van dark metal groep Head Of The Demon is net uit en vult de luisteraar weer met een gevoel van verwondering. Ik zeg dark metal omdat deze muziek genre-overschrijdend is en zich niet houdt aan de regels die wij kennen. De muziek doet wat ze wil en gebruikt de muzikanten enkel als een vaartuig om haar donkere, majestueuze wil te manifesteren. Oprichter en gitarist Konstantin licht ons in over hoe dit gebeurt en de heidense denkwijze die deze heren er op na houden.
Bart Meijer Ι 14 juni 2020

Goedenavond, hoe gaat het met jullie?
Hallo! Ik denk dat het met ons uiterst goed gaat, dankjewel!

‘Deadly Black Doom’ kwam ruim een maand geleden uit. Wat zijn de reacties tot nog toe?
Nou, we hebben tot nog toe zowel geweldige als slechte reacties gehad, dus het antwoord op deze vraag is gemengd. De één vindt het echt heel goed en de ander totaal niet. Gelukkig zijn er maar weinig lauwe reacties, waardoor ik me toch weer goed voel omdat het altijd een uiterste is. Als een artiest, met creativiteit in gedachte, vind ik dat een compliment.

Het album kwam op 30 april uit, net als voorganger ‘Sathanas Trismegistos’. Dat kan bijna geen toeval zijn, sinds dat Walpurgisnacht is. Wat betekent die avond voor jullie?
Eigenlijk is het deze keer dus een gelukkig stukje toeval. Het was de eerste datum waarop het album uitgebracht kon worden nadat het naar de drukkerij was gestuurd. ‘Sathanas Trismegistos’ was wel bewust op die dag uitgebracht. Ons debuut op Samhain (het Keltische nieuwjaar) als ik het me goed herinner. Maar ja, omdat de meesten van ons occultisten zijn en de heksenkalendar in de gaten houden heeft het altijd een meerwaarde om een album uit te brengen op dat soort dagen. Tijdens Walpurgis (evenals op die andere dagen) zijn de sluiers tussen de verschillende werelden dunner dan normaal en dat betekent dat magische zaken een diepere en zwaardere betekenis hebben.

De manier waarop deze nacht gevierd wordt verschilt van land tot land, en zelfs van stad tot stad. Hoe zijn jullie het gewend te vieren?
Traditioneel worden er kampvuren aangestoken, gemaakt van de puin die de winter achterlaat. Dit puin wordt verzameld en in hopen verdeeld en die worden ‘s avonds aangestoken als een gemeenschappelijke viering van Walpurgis/Valborg. Dit wordt vaak door ambtenaren gedaan in de hoop goodwill te kweken bij de burgers en de gemeenschap. Als de avond verstrijkt en overgaat in de nacht vervagen de vuren tot kolen en sintels en worden de overblijvende toeschouwers over het algemeen dronken, met name de jeugdigere aanwezigen. Het is niet ongewoon dat er op dit punt gevechten uitbreken. Vroeger dacht men dat de vuren heksen en donkere krachten op een afstand hielden. Als je een occultist bent, echter, dan heeft deze gebeurtenis een speciale betekenis voor je. Ik woon op ongeveer tien minuten afstand van één van de grootste begraafplaatsen in Stockholm, en de Witches Tower is ook niet ver weg, dus ik vermaak me wel die dagen.

Dit, de referenties naar satan en nog veel meer dingen geeft Head Of The Demon een vrij heidense uitstraling. Wat betekent religie/geloof voor jullie?
Dat is een enorme vraag en daar heb ik niet een kort antwoord op. Ik zal proberen het kort te houden. Religie is een vergif voor de menselijke geest, ongeacht welke het is heeft het maar één doel en dat is om de vrije en goddelijke geest van de mens voor de gek te houden. Religie is vaak gestoeld in de cultuur die voor dat gebied geldt. De geschiedenis en morele waarden daar. Spiritualiteit is nooit echt belangrijk, maar enkel de morele waarden van die religie. Dit is een constructie gemaakt door de mens en enkel voor het hebben van macht. En zelden is de hypocrisie van religieuze leiders en volgelingen zo duidelijk als wanneer ze zichzelf bekijken in het licht van hun eigen religie. Ik heb daar dus geen goed woord voor over, met name niet voor de Abrahamitische religies.

Het is vier jaar geleden dat ‘Sathanas Trismegistos’ uitkwam. Wat is het grootste verschil tussen dat album en ‘Deadly Black Doom’?
Met name de arrangementen, zou ik zeggen. Ik denk dat over het algemeen onze nummers erg veel van elkaar verschillen, en daarin verschilt ‘Deadly Black Doom’ niet. Wat voor mij duidelijk is, in elk geval in eerste instantie, is dat de arrangementen op deze twee albums enorm verschillen. Dat, en we hebben ditmaal meer vocalen.

Ik ben nieuwsgierig, wat betekent Sathanas Trismegistos? Ik kon alleen maar iets vinden over Hermes Trismegistos.
Sathanas Trismegistos is de titel die ik geef aan een compositie van de Satan-figuur waarin de middeleeuwse duivel, Lucifer en Satan verwerkt zijn.Het is gebaseerd op de Griekse figuur Hermes Trismegistos. Het ontstond na uitgebreid onderzoek naar de zwarte kunsten in een periode rondom het schrijven en opnemen van dat album.

‘Deadly Black Doom’ is genre-overschrijdend omdat het niet dit maar ook niet dat is, maar gebruik maakt van onderdelen van veel genres – inclusief black, doom, post en folk. Hoe krijg je het voor elkaar om dit alles naadloos samen te brengen?
Daar zijn verschillende redenen voor en de voornaamste is de intelligentie achter Head Of The Demon. Als de muziek ons niet bevalt dan weerhoudt het ons er van de meest makkelijke dingen te doen en als het zijn doel bereikt dan helpt het ons door de grootste beproevingen heen. Dat klinkt wellicht vreemd voor velen en inderdaad, ook voor ons, maar niet zo vreemd als dat het voor jou zal klinken. Als jullie lezers zich afvragen wat ik daar nou mee bedoel, er zijn een hoop andere interviews waarin ik hier dieper op inga. Vanaf het begin was dit materiaal geschreven als ongebonden aan welk genre dan ook en dat is ook waarom we het ‘Deadly Black Doom’ hebben genoemd. We hebben aan het begin al gezegd dat we ons niet gaan houden aan welke regels en van wie dan ook. Dus heeft de muziek vrije ruimte om zichzelf te manifesteren zoals ze dat zelf wil. In dit proces zijn wij niet meer dan het gereedschap dat er voor zorgt dat dit zich KAN manifesteren. Ik ben erg blij dat je het genre-overschrijdend noemt!

Het gebruik van vocalen lijkt minimaal, maar ze worden wel effectief ingezet. Hoe beslis je wanneer je zang wil gebruiken en wat inspireert jullie teksten?
Dat gebeurt op een heel natuurlijke manier en wordt duidelijk voor ons als we een nummer afhebben en het een aantal keren hebben geoefend. Je moet niet vergeten dat Head Of The Demon oorspronkelijk bedoeld was als instrumentale entiteit, en de stem wordt dan ook als een instrument behandeld in plaats van op de gebruikelijke manier, als dat logisch klinkt. De inspiratie komt voort uit het willen manifesteren van een visioen dat ontvangen is en de nummers veren ook regelmatig een bepaalde kant of onderwerp op. Er zijn liederen waar ik verschillende teksten voor geschreven heb, maar waar uiteindelijk geen van die teksten het eindproduct haalt. Het is niet zo dat omdat we maar weinig tekst en vocalen hebben de opnames makkelijk of makkelijker zijn. De inspiratie voor die teksten zijn vaak zinnen en krachtige woorden die relateren aan het onderwerp van een nummer. Het feit dat veel van ons LHP (Left Hand Path, geassocieerd met zwarte magie) uitoefenen, of er in elk geval sympathie voor hebben, verklaart onze teksten.

Één van de redenen dat ik over de teksten vraag is dat er soms vrij obscure namen gebruikt worden (Peor, St. Cyprian, Zurvan) waarvan ik denk dat niet veel mensen ze kennen. Is dit algemene kennis voor jullie?
Het is geen algemene kennis, zelfs niet voor de occultisten die geïnteresseerd zijn in deze dingen. Mensen zijn die namen waarschijnlijk net als wij toevallig tegengekomen. Maar het komt regelmatig voor dat we het tegenkomen en ons er dan meer in verdiepen. Dus ja, de meeste van die termen, in elk geval wat hun diepere betekenis, symboliek en referentie betreft, vinden we door het materiaal echt te bestuderen.

Zweden is een stuk losser dan veel andere landen wat betreft de corona-restricties. Hoe heeft deze crisis jullie geraakt? Zowel als mens als en als band?
We hebben hier geen quarantaine en dat komt met name omdat Zweden de strategie heeft immuniteit op te bouwen in plaats van te voorkomen dat mensen er door geïnfecteerd worden. Of dat een goede of slechte methode is laat ik voor nu in het midden hangen. Persoonlijk heeft het me niet geraakt, zowel de restricties als de ziekte zelf niet. Het leven gaat hier gewoon door, met wat kleine ongemakkelijkheden zoals shows die uitgesteld zijn. Dus ook op de band heeft het nauwelijks invloed gehad. In mijn privé heb ik nu wel meer tijd gehad om me bezig te houden met mijn interesses. Als algemene aantekening wil ik zeggen dat het raar en vermakelijk is om te zien hoe mensen hun levens laten leiden door angst, in plaats van door ratio.

Laten we hopen dat touren iets is waar we binnenkort weer van kunnen genieten. Tot dan, bedankt voor het mooie album!
Ja, laten we afwachten of we weer kunnen gaan touren als deze pandemie voorbij is; we waren bezig het één en ander te organiseren toen dit de wereld trof. Bedankt voor het compliment wat ons album betreft. Dodelijke Zwarte Verdoemenis komt nu over ons heen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.