Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Hardland – In Control
LO41 Records
Release datum: 09 augustus 2019
Tekst: Sjak Roks – 15 september 2019
“‘In Control’ is wat mij betreft zeker een verbetering ten opzichte van hun gelijknamige debuutplaat, maar dan moet je wel open-minded genoeg zijn om de toegenomen variatie te kunnen waarderen.”
7.2/10

De Nederlandse band Hardland is een aantal jaren geleden ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Aeilko Venema (zang, gitaar) en Paul Evers (zang, gitaar) die besloten om samen een aantal nummers te schrijven en op te nemen. Dit groeide uit tot een echte band toen Eric Gijsen (drums) en Marko Kuiper (keyboards) zich bij het tweetal vervoegden, later ook gevolgd door Remi Riegel (bas), en dit resulteerde vervolgens in de release van de debuutplaat in september van 2017. Op dit debuutalbum zijn een tiental nummers te vinden die hun oorsprong hebben in melodieuze hardrock, maar dan wel overgoten met een fiks aantal progressieve invloeden uit de jaren zeventig en tachtig. Een tweetal jaar na de debuutplaat is dan nu opvolger ‘In Control’ verschenen, waarop stilistisch nagenoeg alles bij hetzelfde is gebleven en waarop wederom tien nummers te vinden zijn. Wel heb ik het idee dat Hardland de grenzen qua invloeden iets verder opgerekt heeft en zo zijn er ook wat poprock en funky invloeden in de muziek terug te vinden.

Dat alles levert een erg degelijk album op waarop melodieuze (hard)rock nog steeds de boventoon voert, maar waarop bij tijd en wijlen ook lekker geexperimenteerd wordt met alternatieve invloeden. Luister maar eens naar het ietwat funky openingsnummer ‘The Nation’s Biggest Enemies’, de cover-versie van de Tubeway Army hit ‘Are Friend Electric?’, ‘Rise And Shine’ of de mierzoete ballade ‘Love Love Love’, waarvan de laatstgenoemde me eerlijk gezegd ietwat te gezapig is uitgevallen. Met ‘Pleasure And Pain’, ‘The Powers Within’ en ‘Haunted’ zijn er echter ook een aantal nummers op ‘In Control’ te vinden die de traditionele rockfans zeker wel zullen aanspreken. ‘In Control’ is wat mij betreft zeker een verbetering ten opzichte van hun gelijknamige debuutplaat, maar dan moet je wel open-minded genoeg zijn om de toegenomen variatie te kunnen waarderen. Ik zou zeggen, geef deze tweede Hardland-plaat een kans en oordeel zelf! Als je besluit om dit album aan te schaffen, krijg je in ieder geval wel voldoende waarde voor je geld want het fraai vormgegeven digipack bevat ook nog een bonus-DVD met hierop een aantal leuke video-clips.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.