Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Hallux Valgus – Reflections Of Distant Dreams
Edged Circle Productions
Release datum: 25 maart 2022
“Ik vind dat ‘Hot Puke’, gezien de titel van het nummer, de hitsingle van de plaat moet worden!”
7.8/10
Erik Boter I 31 maart 2022

Van de naam Hallux Valgus hoorde je vast nog niet eerder. Dit Chileense death metal trio heeft alleen nog een EP op het conto staan (‘Death Will Prevail’ uit 2018) en brengt met ‘Reflections Of Distant Dreams’ haar debuut langspeler uit. Een aantal tracks van de EP vond ook hun plek op het nieuwe album, trouwens.

Hoewel de titels van de meeste tracks het ergste doen vermoeden, valt het met de agressiviteit en vuigheid van de muziek van de drie heren wel mee. Hallux Valgus (onderzoek op Google leerde mij dat dit ‘scheef gegroeide teen’ betekent) maakt weliswaar death metal, maar middels invloeden uit heavy metal, rock ‘n’roll en zelfs sixties rock houden ze het spannend en afwisselend.

Het smerige sausje over de liedjes heen komt vooral op het blazoen van zanger Spectre die een brulboei heeft die ergens tussen Patrick Mameli en Martin van Drunen in zit (Pestilence en ex-Pestilence). De eerste track ‘Ghastly Fascination’ opent met een lekker midtempo intro en gedurende het hele nummer zijn invloeden van Iron Maiden te horen, vooral in het slaggitaarwerk. Ook in de afsluitende twingitaar melodieën moest ik aan de tanden Murray/Smith denken.

‘Hot Puke’ moet gezien de titel van het nummer de hitsingle van de plaat worden en in ‘From The Echoes Of A Deadly Chest’ hoor ik zelfs ‘A Forrest’ van The Cure terug. In ‘Murderous Instinct’ laat Hallux Valgus horen ook wel eens naar de death ‘n’ roll periode van Entombed geluisterd te hebben. En hoor ik in ‘Internal Cryptic Gathering’ nou een ouderwetse tingeltafel? Duidelijk is wel dat de drie Chileense mannen met de kromme tenen houden van afwisseling in hun muziek. Het levert in ieder geval een afwisselend album op.

Het nummer ‘Slaughter Lambs’, dat wel op de EP staat, heeft het album niet gehaald. Nog een tip wat betreft de videoclip bij dit nummer (zie de link hieronder): wanneer je teveel gezopen hebt en maar niet over je nek kunt gaan, moet je zeker dit clipje even kijken. Succes gegarandeerd.