Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Gutvoid – Astral Bestiary
Blood Harvest
Release datum: 28 augustus 2020
“Het geluid is donker en zwaar waardoor er wel vergelijking ontstaat met hedendaagse bands als Blood Incantation.”
7.4/10
Pim Blankenstein I 17 augustus 2020

Het Zweedse Blood Harvest staat erom bekend dat ze keer op keer nieuwe bands uit de underground weten te vinden. Zo ook het Canadese Gutvoid. Goed beschouwd is ‘Astral Bestiary’ geen spiksplinternieuwe release. De drie songs op deze EP werden door de band zelf al in 2019 digitaal uitgebracht. Toentertijd was Gutvoid nog een duo wat onder andere inhoudt dat de drums geprogrammeerd zijn. Eerder dit jaar werd de band overigens met twee nieuwe leden uitgebreid. Wat het viertal uit Toronto in de toekomst gaat afleveren, gaan we vanzelf merken. Voor nu is deze EP een aardige kennismaking.

Ik zou de muziek op ‘Astral Bestiary’ als death/doom willen omschrijven. De songs zijn vrij lang, variërend van zes tot twaalf minuten. Het tempo ligt meestal laag, maar ook het gaspedaal wordt wel eens ingetrapt. Het geluid is donker en zwaar waardoor er wel vergelijking ontstaat met hedendaagse bands als Blood Incantation. Maar ook de Finse sound uit de jaren 90 lijkt van invloed te zijn. Zoals we vandaag de dag wel vaker horen is de zang ondergedompeld in delay. Ik denk dat bands daar wel over na moeten denken, want aan eenheidsworst hebben we een broertje dood. Voor nu zie ik het door de vingers want het past wel bij deze stijl death metal waarin genoeg ruimte is voor een melodieus aspect binnen de gitzwarte sound.

Gutvoid debuteert dus op prima wijze en de fans van dit type death metal kunnen er ongetwijfeld mee uit de voeten. Als ze de band er op toekomstige opnames nog meer een eigen draai aan kunnen geven door bijvoorbeeld meer nadruk te leggen op de experimentele passages binnen de composities, dan kan het zeker interessant worden. Blood Harvest brengt de EP uit op cassette, CD en vinyl. De liefhebbers van het laatstgenoemde medium krijgen er overigens een bonustrack bij. Het nummer ‘Forbidden City Beneath The Crypt’ werd ook nog als duo opgenomen en in juni als digitale single uitgebracht.