Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Godsticks – This Is What A Winner Looks Like
Kscope Music
Release datum: 26 mei 2023
“De nadruk ligt op rock, waarbij het progressieve zich uit in lekkere tegendraadse gitaarpartijen en polyritmiek van de ritmesectie.”
7.7/10
Erik Boter I 26 mei 2023

Godsticks is een Britse band die opereert in het progressieve rock genre. ‘This Is What A Winner Looks Like’ (als een blauwe aap dus) is het zesde album van de band en het derde voor het Kscope label. Voor mezelf is dit nieuwe album meteen de kennismaking met dit Britse viertal dat wordt aangevoerd door gitarist/zanger/componist Darran Charles.

Charles heeft een prettige stem die goed bij de progressieve sound van de groep past. Op ‘Mayhem’, de single die van het album is getrokken, trekt de band fors van leer (muzikaal gezien dan, optisch doet het kwartet het rustig aan) wat niet wil zeggen dat de rest van het album ook heavy is.

De nadruk ligt op rock, waarbij het progressieve zich uit in lekkere tegendraadse gitaarpartijen en polyritmiek van de ritmesectie Tom Price (drums) en Dan Nelson (basgitaar). Dat één en ander prima samengaat met een tegen poprock aan schurkende sound is goed te horen in tracks als ‘Eliminate and Repair’ of ‘Don’t Say A Word To Me’.  Het afsluitende ‘Wake Up’ doet mij in de verte zelfs denken aan het werk van Elbow.

Producent James Loughrey heeft Godsticks een kraakheldere sound meegegeven en heeft bovendien hier en daar een ondersteunend toetsendekentje toegevoegd. De nadruk in het geluid blijft echter op de gitaren liggen (naast die van Charles is dat de zes snaren plank van Gavin Bushell). Het album werd overigens opgenomen in de Rockfield Studio’s in Wales, daar waar eerder bands als Hawkwind en Queen legendarische albums opnamen.

Niet dat ik ‘This Is What A Winner Looks Like’ het predicaat ‘legendarisch’ zou willen opplakken; wel is dit nieuwe Godsticks album een dikke aanrader voor liefhebbers van progressieve (pop-)rock met veel afwisseling. Bestel je de CD rechtstreeks bij Kscope, dan krijg je er een gratis drie-track CD en een gesigneerde ansichtkaart bij.