Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Go Ahead And Die – Unhealthy Mechanisms
Nuclear Blast
Release datum: 20 oktober 2023
“De mix van crust, punk, death metal en thrash zorgt voor een primitief, agressief en energiek geluid dat niet echt als luistervriendelijk kan bestempeld worden maar de oermens in de luisteraar loslaat.”
7.5/10
Koen de Waele  I 23 oktober 2023

In 2021 brachten papa Max en zoon Igor Cavalera het album ‘Go Ahead And Die’ uit en dat onder dezelfde bandnaam. Tijdens de lange coronaperiode hadden beiden tijd genoeg om iets te schrijven. Iets dat rauw en puur klonk en direct een gooi deed naar één van de meest agressieve platen van dat jaar. Toenmalig drummer Zach Coleman van Khemmis zorgde af en toe nog eens voor een trager tussenstuk. Omdat Max met Soulfly terug volop de baan opging na het einde van de lockdown, zat Igor alleen thuis en begon hij met riffs te schrijven en op te nemen.

Zo ontstond de basis voor nieuw materiaal en dat wordt nu uitgebracht onder de albumtitel ‘Unhealthy Mechanisms’. Zach kon er niet bij zijn dus werd een beroep gedaan op Johnny Valles, een nobele onbekende maar iemand die in de underground scene toch al heel wat ervaring heeft opgedaan en een rasechte krachtdrummer blijkt te zijn. Toch is er maar één instrument dat alles achter zich laat en dat is de gitaar. Op elk nummer staat dan ook de riff voorop en dat lijken er wel honderden te zijn. Van techniek is geen sprake maar de eenvoud is op doeltreffend genoeg. De zang of hoe je dat ook kan noemen is een bijna dierlijk gebrul dat Max en Igor produceren maar wordt door de riffs wat op de achtergrond gehouden. Titels als ‘Blast Zone’, ‘M.D.A. (Most Dangerous Animal)’ en ‘Split Scalp’ zijn vanzelfsprekend genoeg om duidelijk te maken dat er weinig positiefs uitkomt. De mix van crust, punk, death metal en thrash zorgt voor een primitief, agressief en energiek geluid dat niet echt als luistervriendelijk kan bestempeld worden maar de oermens in de luisteraar loslaat.