Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Gjenferd – Gjenferd
Apollon Records
Release datum: 10 mei 2024
“Zo iets over de helft beginnen de wel zeer smaakvolle solo’s van orgel en gitaar je om beurten om de oren vliegen; ja, dit is heel erg lekker!”
8.5/10
Cor Schilstra  I 7 mei 2024

Wat een hoes! Artwork als dit hoop ik altijd aan een bepaalde muziek te kunnen koppelen. Gelukkig voor mij is mijn eerste indruk afgaande op dit stijltje correct. Gjenferd (Wedergeboorte in het Noors) is in dit geval een band uit Bergen (er is er minstens nog één, met atmosferische black-metal uit Trondheim), die zwaar beïnvloedt is door vroege seventies rock muziek, waar lichtelijk gefreakte passages en Hammond orgel nog een rol van betekenis spelen.

‘High Octane’ komt binnen zoals de titel doet vermoeden; volle kracht beuken en doorstampen maar. Zo iets over de helft beginnen de wel zeer smaakvolle solo’s van orgel en gitaar je om beurten om de oren vliegen; ja, dit is heel erg lekker! Een dreinende baslijn, heftig piepende gitaren van de feedback, en dan vervolgt ‘Starless’ na een heftig begin, met een zeer sfeervolle groove; afwisselend kabbelend en met power. Dan die intermezzo waarbij je eerst (met waterstofprojecties?) kan wegdoezelen, en vervolgens wakker schrikken wanneer je weggezogen wordt in een muzikale draaikolk; de boel ontspoort bijna.

Soms moet ik zelfs denken aan “onze eigen” Focus. ‘Burning Soil’ vangt aan met akoestisch gitaar en dwarsfluit, alvorens een scheurende slaggitaar onder begeleiding van de Hammond je meesleurt in de heerlijk dreinende groove. Iets over de helft een freaky versnelling, te gekke breaks, en je keert terug in die meeslepende groove; erg fijn! Ook de (vrij spaarzame) zang doet het trouwens erg overtuigend; ook deze doet me heel erg aan veel vroeg zeventigerjaren bandjes denken. Dan het gedreven ‘Restless Nights’, het pakt direct, en wat een fijn baslijntje trouwens! Het kabbelende, bijna jazzy ‘Beneath The Wave’ bouwt steeds mooi naar de heftiger passages en die psychedelische effecten over de zang maken deze, voor zijn soort, relatief beknopte track helemaal af. Afsluiter ‘All That Remain Is Haze’ is op het album al bijna acht minuten, maar het psychedelische jam-sfeertje zal dit nummer live aan nog veel langere speeltijd helpen, denk ik zo. Dit is weer een absolute must voor de liefhebbers (zoals ondergetekende), enne, kom asjeblieft deze kant eens op voor een paar optredens!