Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Ghost – Rite Here, Right Now (film)

“‘Rite Here, Rite Now’ is eigenlijk gewoon een mooi gefilmde concertregistratie  (opgenomen in de Kia Forum in Los Angeles vorig jaar) en niet zo heel veel meer. “

Erik Boter Ι 21 juni 2024

Het lag in de lijn der verwachting dat Ghost na het ‘Impera’ album en de volgende tournee met een live album zou komen. Dat één en ander ook in een de vorm van een heuse ‘feature film’ gegoten zou worden, die ook nog eens in de bioscoop bekeken kon worden, was voor menigeen een verrassing (in ieder geval voor mij). Het past evenwel in de stijgende lijn die Mr. Ghost/Tobias Forge/Papa Emeritus nog steeds doormaakt.

Twee dagen draait de film in Nederland: op donderdag 20 en zondag 23 juni. De soundtrack (het live album dus) komt een maandje later uit. Ik bezocht de voorstelling in Utrecht op de 20ste.  Zaal 14 van Kinepolis Jaarbeurs is volledig uitverkocht. Wat opvalt is de leeftijd van de meeste bezoekers die beduidend lager ligt dan die van uw recensent, die Abraham al een aantal jagen geleden zag. Ook zit er een aantal Papa Emeritussen in de zaal, voorzien van make-up. Ik heb zelfs een Ghoulette gespot, waarmee bezoekers achteraf op de foto mogen. Het zorgt voor een leuk “ons kent ons” sfeertje in de filmzaal en er buiten. Kinepolis heeft geen promotiemateriaal ontvangen en dus is er jammer genoeg geen sprake van filmposters, Ghost cola of Ghost popcorn om mee te snaaien voor eenieders Ghostcollectie.

De film dan. De eerste twee minuten wordt het publiek uitgenodigd foto’s te maken en deze op Instagram te uploaden. Na deze twee minuten is het de bedoeling de telefoon in de zak te laten. Die aanpak werkt best goed. ‘Rite Here, Rite Now’ is eigenlijk gewoon een mooi gefilmde concertregistratie  (opgenomen in de Kia Forum in Los Angeles op 12 september vorig jaar) en niet zo heel veel meer. Er zit wel een (dun) verhaallijntje in, die op momenten ook bijzonder grappig is en zich voornamelijk backstage afspeelt op de momenten dat Emeritus IV even van het podium af gaat om zich te (laten) verkleden. Daarbij gaat het uiteraard om de familie Emeritus en ook om de opvolging van Papa nummertje 4. Emeritus V komt er aan, maar ik ga daar verder niets over verklappen.

De setlist in L.A. week iets af van de Europese shows, waardoor de Utrechtse zaal wel getuige is van een geweldige uitvoering van het beste nummer van ‘Impera’, ‘Twenties’, compleet met een aantal dansers op het podium. Ook ‘If You Have Ghosts’ komt voorbij in een setting met cellospelers. Het geluid is lastig te beoordelen in een bioscoopzaal, maar klonk niet verkeerd. Het is wel te hopen dat de mix van het live album zelf wat beter in balans is, want de toetsen stonden (te) ver vooraan, zo leek het althans deze avond.

De grootste verrassing zit hem voor de bezoekers in de aftiteling. Het nieuwe Ghost nummer ‘The Future Is A Foreign Land’ komt namelijk voorbij en dat was op voorhand niet aangekondigd. Inmiddels is het nummer officieel uitgebracht. Een lekker poppy Ghost liedje dat, zoals het verhaal dan is, stamt uit 1969 (luister maar goed naar de tekst) en wordt uitgevoerd door Papa Nihil (zoals ‘Mary On A Cross’ en ‘Kiss The Goat’ eerder al).

Met ‘Rite Here, Rite Now’ gaat de zegetocht van ras-entertainer Tobias Forge (tegenwoordig met lang haar en baard) onverminderd voort. Ik ben dan ook benieuwd naar zijn volgende zet. Over een DVD/BluRay release van de film is op het moment van schrijven nog niets bekend. Het live album verschijnt op 26 juli op CD/LP.

Social media