Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Gallia – Obscura
Eigen beheer
Release datum: 2 september 2022
“Natuurlijk dient de band nog wat te groeien, maar ‘Obscura’ is een goede eerste kennismaking met wat Gallia ons te bieden heeft”
7.7/10
Sjak Roks I 20 maart 2022

Gallia is een Belgische symfonische metal band, die in 2014 is opgericht en die in 2019 reeds de niet onverdienstelijke 6-track EP ‘Everflame’ op de markt hebben gebracht. Ruim drie jaar later is het dan tijd voor het eerste in eigen beheer uitgebrachte full-lenght album waarop twaalf nummers te vinden zijn. Omdat de markt tegenwoordig wordt overspoeld met een overdaad aan releases in het symfonische metal genre wordt het voor bands steeds moeilijker om op te vallen en voldoende mensen aan te spreken. Toch zou ik de fans van het genre aan willen raden om dit ‘Obscura’ album eens aan een gedegen luisterbeurt te gaan onderwerpen, want wat Gallia op deze plaat laat horen is zeker van een bovengemiddeld kwaliteitsniveau. In bassist Laurens Vandebroek en drummer Ties Jehoul hebben ze een gedegen ritme-sectie in huis, terwijl gitarist Yannick Maris de nodige appetijtelijke riffs aan elkaar weet te rijgen. Dit soort muziek valt of staat vaak met de vocale invulling van het song materiaal en het dient te worden gezegd dat zangeres Elyn Vandenwyngaert een prima indruk achterlaat. Daar waar de meeste zangeressen in het genre graag de hoogte in gaan, laat Elyn dat meer achterwege en vult ze de nummers vocaal op een krachtige, meer traditionele manier in.

Tel daarbij op dat het overgrote gedeelte van de aanwezige nummers erg plezierig wegluistert en je zult begrijpen dat ‘Obscura’ de moeite van het beluisteren zeker waard is. Het album is nog niet consistent genoeg, maar de band toont aan over voldoende talent te beschikken om een aantal fraaie nummers te schrijven. Beste voorbeelden daarvan zijn mijns inziens ‘Blackout Queen’, ‘Chaos’, ‘Euphoria’, het langere ‘Tears Of Gold’ en de verrassende afsluiter ‘New World’, waarbij Elyn laat nogmaals laat horen uit het juiste (vocale) hout gesneden te zijn. Daarentegen vind ik het korte ‘Free Me’ dan weer enigszins overbodig, maar over het algemeen kan men behoorlijk tevreden zijn over het geboden song materiaal. Natuurlijk dient de band nog wat te groeien, maar ‘Obscura’ is een goede eerste kennismaking met wat Gallia ons te bieden heeft. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe deze band zich in de toekomst verder zal gaan ontwikkelen.