Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Frozen Dawn – The Decline Of The Enlighted Gods
Transcending Obscurity Records
Release datum: 10 februari 2023
“Ergens zijn ze dan toch bevangen van de kou en hebben ze het niet opgegeven”
7.2/10
Wilco Spies I 30 januari 2023

Ik vind het altijd een beetje lastig als bands uit warme streken ijskoude black/death metal willen spelen. Zo ook deze jongens uit Madrid, Spanje. Ik kan me er zo weinig bij voorstellen…een stad waar bijna elke dag de zon schijnt en het de helft van het jaar warmer is dan 25 graden, fris biertje, cocktail in de hand en dan heel evil, duister en koud willen klinken…

Wel deze band doet dan ook heel erg haar best om koud en noordelijk te zijn, men heet Frozen Dawn en het populairste nummer heet Frozen Kings. Vorige releases heten onder andere ‘Winds From The North’, ‘Cold Souls’ en ‘The Old Prophecy Of Winterland’. Je zou er het koude zweet van krijgen. Deze band bestaat echter al sinds 2006 en men heeft intussen een aardig rijtje albums uitgebracht. Ergens zijn ze dan toch bevangen van de kou en hebben ze het niet opgegeven. Het geluid op dit nieuwe album is onmiskenbaar ijzig te noemen, luister maar eens naar de eerste tonen van ‘Mystic Fires Of Dark Allegiance’ (waar dat ook over zou mogen gaan).

In de bio staat dat dit voer is voor bands als Necrophobic, Sacramentum, Naglfar en Dissection. Qua sound kan ik daar zeker in komen; het is overduidelijk waar de inspiratie vandaan komt. Deze jongens spelen echter wel een divisie lager. Waar met name Necrophobic, Dissection en vooral Naglfar vrijwel altijd weet te beklijven is dat op dit album een stuk minder het geval. In vergelijking met hun voorbeelden klinken deze jongens wat vlakker en meer ingetogen. De echte ijskoude (daar is ie) woede en agressie is slechts spaarzaam aanwezig. En dat is nou juist wat deze muziek zo lekker maakt natuurlijk. Ze zijn echter wel in staat om vrij pakkende en onderhoudende stukken muziek te schrijven waarin met name de lead gitaren zich goed laten horen. Het is alleen zo jammer dat het allemaal erg netjes binnen de lijntjes is.

Kortom, best genietbaar voor de fans van bovengenoemde bands, maar zeker niet van hetzelfde niveau en ook niet een noodzakelijke aanvulling op je collectie. Een belediging voor je collectie is het echter zeker ook niet.