Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Frostvore – Drowned By Blood
Testimony Records
Release datum: 28 augustus 2020
“Frostvore haalt de mosterd duidelijk bij AbraHM-2.”
8.1/10
Sicktus I 25 september 2020

‘Drowned By Blood’ is de debuutplaat van het Japanse Frostvore en… dat is een verdomd fijne binnenkomer van de mannen. Ok, technisch gezien hebben ze onder de naam Frostbite in 2013 via hun toenmalige BandCamp een EP uitgebracht, maar dit… dit is het echte werk!

Na een stemmig intro’tje is het ruim een half uur alderbastend hakken en zagen wat de klok slaat. Het viertal uit Tokyo haalt de mosterd duidelijk bij AbraHM-2 (sorry!) en serveert z’n ouweschool doodsmetaal graag gedrenkt in gruizig grauwe duisternis, zonder al teveel opsmuk, maar wel voorzien van een dikke blubberlaag groove en aanstekelijk, smerig, catchy riffwerk. Onbeschaamd, zonder schroom, onpretentieus, maar pakkend, puur en gewoon raak. ‘Drowned By Blood’ gaat van hakkende oemta naar (bijna) doomy, slepende stukken, zware nekkenbrekers, midtempo beukers en lompe, uptempo doorstampers. De rode draad is het botte zaagwerk op gitaar. De tempowisselingen zijn pakkend als een modderfokker. De strot van zanger Satoshi Fukuda is heerlijk ouderwets goor en opgefokt, met hier en daar een vleugje inspiratie van John Tardy.

Minpunten? Sja, de originaliteitsprijs gaan ze hier natuurlijk niet mee winnen. Maar goed, voor die competitie hebben ze zich met ‘Drowned By Blood’ volgens mij ook niet echt aangemeld. En hoewel het spel hier en daar wat rammelt en schuurt, vind ik dat in dit geval niet zo erg – en zelfs wel een klein beetje passen bij de onbeschaamde jaren negentig OSDM worship… Ik snap dat die zin bij sommigen misschien wat tenenkrommend zal werken, maar so be it… Mensen die alleen van überstrak (drum)werk houden, zijn in elk geval gewaarschuwd.

Hoe dan ook… Ik word er blij van! Ook al is op dit moment  moeilijk in te schatten wanneer, dit gaat ergens in de (hopelijk niet al te verre) toekomst ook live een fijn feestje worden. ‘Drowned By Blood’ is verplichte kost voor OSDM fans en is verkrijgbaar in verschillende smaken vinyl, als digipack en digitaal.