Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Fretless – Damnation
Pure Steel Records
Release datum: 16 augustus 2019
Tekst: Jori van de Worp – 09 augustus 2019
“Fretless kan best degelijke muziek maken, maar het gebrek aan eigen inbreng en het hoge dertien in een dozijn-gehalte maken van dit album niet meer dan een aardige middenmotor.”
6/10

Fretless is een hardrock/heavy metal band uit de underground van Zweden. Hun toepasselijk genaamde debuut ‘Local Heroes’ stamt alweer uit 2011 en dit ‘Damnation’ is de opvolger. Ik ken de band of het eerste album niet dus dit is mijn eerste kennismaking met de heren, en die is niet onaangenaam maar ook niet enorm verheffend.

Na het intro kenmerkt ‘Burn’ zich met de toevoeging van een Hammond-orgel en een Judas Priest achtige riff. De vocalen van Patte Carlsson (ook gitaar) zijn vrij beperkt, maar door het gebruik van vocale overlays weet hij toch de aandacht goed vast te houden. Hiermee hebben we trouwens direct het hoogtepunt op het album gehad. ‘Let’s Get High’ is een wat lichter en melodischer muziekstuk en doet bij wijlen aan een band als W.A.S.P. denken. Hierna beginnen de nummers langzaam steeds simpeler te worden. Dit maakt de muziek natuurlijk wel pakkend, maar op den duur ook wat saai. ‘Spread Your Wings’ heeft wat meer elektro-invloeden en steekt daarmee nog ietwat uit boven het gemiddelde niveau.

Ik voel na afspelen weinig behoefte aan het album nogmaals opzetten, en wanneer ik mezelf dwing dat toch te doen, dwaalt de aandacht al snel af. Fretless kan best degelijke muziek maken, maar het gebrek aan eigen inbreng en het hoge dertien in een dozijn-gehalte maken van dit album niet meer dan een aardige middenmotor. Waar de bandnaam vandaan komt is me trouwens een raadsel, op foto’s zie ik geen enkel persoon in deze band op een fretless instrument spelen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.