Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Fornhem – Stämman Från Berget
Trollmusic 
Release datum: 5 november 2021
“Op dit tweede album vervolgt Fornhem het ingeslagen pad op een wat grimmigere manier en blijft trouw aan een hedendaagse benadering van oorspronkelijke black metal.”
8/10
Vera Matthijssens I 18 november 2021

In 2017 debuteerde Fornhem heel sterk met ‘Ett Fjärran Kall’ waarop old school black metal met epische ondertoon te horen was. Het Zweedse kernduo bestaande uit Vafthrudner en Solbane is nu uitgebreid met gitarist Thuleman wiens activiteiten zich voorheen eerder afspeelden in blues rockmilieu’s en Noordse ambient composities. Voorwaar een gedurfde keuze, maar die invloeden zijn niet te horen op ‘Stämman Från Berget’, want ook hier verplaatsen we ons naar de jaren negentig en diens gruizige black metal scene.

Dat gebeurt weer in erg lange composities vol sfeerbuilding waarvan er drie zonder verpinken de tien minutengrens passeren. Vrij vertaald is de titel ‘De Stem Van De Berg’ en je kan de muziek dan ook weer niet losmaken van enige spirituele bindingen met de natuur en het Scandinavische erfgoed. Openingstrack ‘Den Längsta Dagen’ is veelbelovend en start met kerkklokken, een hilarische lach en gesproken passages, tot gruizige gitaren het voortouw nemen. De muziek is traag en slepend, de zang verschroeiend schel. Na vijf minuten is er een pittige acceleratie, maar weldra keert men terug naar tragere tempo’s zodat het vrij melodieus blijft klinken. ‘UÞarba Spa’ is vollen bak furie met later toch wat meer episch wanneer het tempo vertraagt. Ook de volgende songs worden traag opgebouwd met repetitieve patronen die soms ritualistisch aandoen, dooraderd met enige tremolo gitaarkunsten. Naar het einde toe wordt het allemaal wel een beetje teveel van hetzelfde, maar strikt genomen kunnen we stellen dat Fornhem het ingeslagen pad op een wat grimmigere manier vervolgt en trouw blijft aan een hedendaagse benadering van oorspronkelijke black metal.