Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Floor Jansen – 013 Tilburg – 30 januari 2020

Natuurlijk had men het klapstuk van de avond voor het allerlaatst bewaard en na een fenomenale uitvoering van Revamp’s ‘Wolf And Dog’ werd het duet met Henk Poort ‘The Phantom Of The Opera’ zoals verwacht het absolute hoogtepunt van de avond.”
Floor’s deelname aan Beste Zangers heeft haar bepaald geen windeieren gelegd. Daar waar ze buiten Nederland al jaren wereldberoemd was, is ze nu ook binnen ons kleine kikkerlandje een megaster van formaat geworden en dat is niet meer dan terecht. In elke (digitale) krant was ze de afgelopen periode te vinden, terwijl ook de TV-shows om haar aanwezigheid vochten. Een en ander heeft geleid tot een massale adoratie van het grote publiek en zelf het winnen van de Popprijs 2019, terwijl ook haar ingeplande soloconcerten alsmede de shows van Nightwish binnen no-time stijf uitverkocht waren. Lords Of Metal was aanwezig bij de eerste van de twee concerten die Floor in 013 in Tilburg zou geven en op deze avond bewees ze andermaal vooral een erg veelzijdige zangeres te zijn, die het succes in Nederland veel te laat heeft gekregen. Beter laat dan nooit, want nu plukt ze de vruchten van al dat harde werken en ligt ook Nederland aan haar voeten.
02/02/20 I Tekst: Sjak Roks I Pics: Hans Lievaart

De insteek van deze show was enigszins anders dan wat er normaliter in de grote zaal van 013 plaats vindt, want er was gekozen om er een echte theater-setting van te maken wat betekende dat er overal stoelen waren geplaatst en dat het in grote getale opgekomen publiek het optreden zittend kon gaan bekijken. Alleen op het balkon waren staanplaatsen beschikbaar en daar was ook plaats voor de pers gereserveerd. Daar ook de diverse bars tijdens het optreden gesloten waren en er dus niet werd rondgelopen door de aanwezigen kwam alles wat statisch over, maar hierdoor konden de mensen zich volledig focussen op de zangkunsten van Floor en dat was absoluut de moeite meer dan waard.

Het was ook grappig om te zien hoe gemêleerd het publiek was, want naast de trouwe schare aan metal fans had Floor’s deelname aan Beste Zangers ook tot gevolg dat pure popliefhebbers en zelfs hele gezinnen de moeite hadden genomen om af te reizen naar Tilburg. Het voornemen om een brug te slaan tussen de pop-nummers van de Tv-optredens en het hardere genre waar Floor normaal in te vinden is zou dan ook moeiteloos bewerkstelligd worden. Zoals ze ook tijdens het optreden aangaf, is muziek niet in hokjes te stoppen en gaat het vooral om de emotionele lading die nummers met zich mee brengen en daar was op deze avond absoluut geen gebrek aan.

Geheel in stijl van een theatervoorstelling bestond de show uit twee gedeeltes, waarin elk een tiental nummers gespeeld werden, met een korte pauze daartussen. Rond de klok van half negen werd afgetrapt met het eerste gedeelte van de show en er werd gestart met ‘Ever Dream’ van Nightwish. Meteen werd duidelijk hoe goed de Marcel Fisser band in staat was om Floor te begeleiden in haar muzikale reis en door het weglaten van de gebruikelijke bombast en orkestratie werd een en ander wat toegankelijker gemaakt. Vanaf het tweede nummer ‘Vilja Lied’ werd Floor vocaal ondersteund door een tweetal achtergrondzangers, wat voor een wat voller geluid zorgde.

Niet alleen als zangeres wist Floor te overtuigen, maar ook haar praatjes tussen de nummers door waren zeer welkom en de nodige anekdotes uit haar rijke muzikale verleden passeerden de revue. Natuurlijk was en bleef de muziek het allerbelangrijkste en de erg gevarieerde setlist, met hierin nummers van Beste Zangers, Northward (Floor’s project met gitarist Jorn Viggo Lofstad van Pagan’s Mind), Revamp, After Forever en natuurlijk Nightwish, ging er in als de spreekwoordelijke koek. Het Nederlandstalige ‘Mama’ van Samantha Steenwijk werd moeiteloos afgewisseld met het kleine ‘Bridle Passion’ van Northward of het harde ‘Face Your Demons’ en het viel op dat ook de niet-metal fans onder het publiek totaal uit hun plaat gingen van het heavy materiaal en dat had ik op voorhand toch echt niet verwacht.

Natuurlijk maakte ook Floor’s maatje bij Beste Zangers Henk Poort zijn opwachting en het duet tijdens het Revamp nummer ‘Sweet Curse’ was echt geweldig, evenals Henk’s solo-performance van ‘The Sound Of Silence’. Het optreden was echt één groot hoogtepunt, maar als ik dan toch een aantal kippenvel-momenten moet benoemen kan ik niet om het Tim Akkerman’s nummer ‘Winner’, Nightwish’ ‘Elan’, Lady Gaga & Bradley Cooper’s ‘Shallow’, het zeer emotionele ‘Strong’ en het ingetogen ‘I Don’t Know A Thing About Love’ heen. Natuurlijk had men het klapstuk van de avond voor het allerlaatst bewaard en na een fenomenale uitvoering van Revamp’s ‘Wolf And Dog’ werd het duet met Henk Poort ‘The Phantom Of The Opera’ zoals verwacht het absolute hoogtepunt van de avond. Wat een onbeschrijfelijke vocale performance van deze twee rasartiesten! Schijnbaar moeiteloos wisten Henk en Floor dit nummer neer te zetten en dit leverde een zeer terecht staande ovatie van het publiek op.

Het grote publiek heeft Floor Jansen eindelijk in haar armen gesloten en deze soloconcerten waren een zeer welkome overbrugging naar de Nightwish-shows die later dit jaar plaats gaan vinden. Floor bewees op niet mis te verstane wijze dat haar vergaarde roem middels Beste Zangers niet meer dan terecht is en dat ze met afstand de beste zangeres van Nederland is (en waarschijnlijk ook ver daarbuiten). Ik heb in ieder geval genoten van een fantastische avond vol heerlijke muziek en magistrale zang!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Floor Jansen.