Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Five Finger Death Punch en Ice Nine Kills in Afas Live, Amsterdam – 19 juni 2024

“Tot mijn grote plezier komen er toch ook nog wel wat oudere nummers voorbij, zoals ‘Salvation’, ‘Burn MF’ en ‘Wrong Side Of Heaven’ om er maar een paar te noemen. En ‘Lift me Up’ is natuurlijk een vet nummer, ook zonder Rob Halford”
Five Finger Death Punch zag ik de 1e keer in de Melkweg Amsterdam, in het jaar 2009. Sindsdien heb ik ze nog wel enkele keren live mogen aanschouwen en dat is altijd met veel plezier geweest. Na enkele jaren de band niet meer zo gevolgd te hebben, heb ik dus weer veel zin in de show van vanavond. En achteraf gezien ben ik op mijn wenken bediend, met de vele oudere nummers die ze gespeeld hebben en een hele gave show.
25 juni 2024 I Tekst Perry Boleij| fotografie: Hans Lievaart

Op een normale, doordeweekse woensdagavond krijgen we 3 bands in de Afas te horen en zien. De eerste band is Ektomorf, uit Hongarije, met ESP protegé Zoltan Farkas. Deze band heb ik al een paar keer gezien in een voorprogramma en ze zijn live altijd erg enthousiast. En dat is nu niet anders, maar vanavond is het qua genre wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar dat mag de pret niet drukken. En dat vinden de Hongaren zelf ook, zo te zien. Bassist Csaba Zahoran speelt zonder plectrum en staat zelfs af en toe te slappen. Zanger/gitarist en oprichter van de band Zoltan ‘Zoli’ Farkas probeert in het half uur wat hij heeft een uur aan muziek te proppen, door als een dolle te keer te gaan op het podium. Hij spreekt zelfs een beetje Nederlands en zegt een paar keer “dankjewel”. Ze zijn voor de eerste keer in Amsterdam en dat bevalt hen goed, want ze noemen ons zijn een mooi publiek.Al is dat publiek wel een beetje tam het duurt even voordat Zoltan ons in beweging krijgt. De solo’s van de andere gitarist, Ábris Hagya, zijn slecht te horen, maar verder is het geluid wel redelijk te noemen. Na een half uur zijn we wel zo’n beetje opgewarmd en gaan we ons opmaken voor band 2.

Ice Nine Kills is, als we Wikipedia mogen geloven, een mix van 5 muziekstijlen, die ze zelf theatricore noemen. Ik noem het graag horrormetal en dat laten de heren uit Boston, Massachusetts in hun podiumpresentatie ook blijken. Het intro van Nick Cave and The Bad Seeds ‘Red Right Hand’, dat van tape komt, is natuurlijk veelvuldig in de ‘Scream’ filmserie gebruikt. En alle songs van Ice Nine Kills  hebben daadwerkelijk wat met horrorfilms te maken. Bij het eerste nummer bijvoorbeeld, ‘Hip To Be Scared’, zingen ze over ‘American Psycho’, met de daarbij theatrale performance van de zanger, maar ook nog een paar acteurs. Bij deze show, ook al zou je de muziek niks vinden, heb je toch heel veel te zien en dat doen ze wel goed.

Maar zo te zien zijn er genoeg echte fans van INK, de Psychos only clubleden in de zaal, die alles woord voor woord meezingen. Ik vind dit zo gaaf om te zien, die toewijding die deze fans hebben. Het geluid is goed en de band geeft een vette show met nummers als ‘Meat And Greet’ waar Hannibal Lecter (Silence Of The Lambs) het podium wordt opgereden. Bij ‘Savages’ hebben de heren allemaal een leatherface masker op en het karakter uit The Texas Chainsaw Massacre komt ook even gedag zeggen met zijn kettingzaag, En zo kan ik nog wel even doorgaan, zombies, een psycho scene… er gebeurt elk nummer wel iets op het podium. Na ongeveer 50 minuten is het horrorfeestje dan toch voorbij. Ik zal geen psycho only clublid worden, maar dit is toch wel heel gaaf om mee te maken.

Het podium wordt helemaal leeg gehaald en weer opnieuw opgebouwd voor de hoofdact (dus ze hebben INK een volledig podium gegeven) en dat gaat razend snel. Respect voor de crewleden van de bands.

Het is enkele jaren geleden dat ik Five Finger Death Punch live gezien heb en om eerlijk te zijn was mijn aandacht na het album ‘And Justice For None’ ook wel een beetje weg. Ik had niet meer dezelfde klik met de muziek als in het begin, dus dan luister je nog wel de nieuwe albums, maar ontleed je ze niet meer als een echte fan. De band uit Las Vegas is een groot commercieel succes geworden in de bijna 20 jaar die ze nu achter de rug hebben en dat is voor een groot deel te danken aan hun kenmerkende geluid. Daarmee hebben ze al behoorlijk wat awards in de wacht gesleept. Het intro van de show wordt door Danzig verzorgd met ‘Mother’, uieraard van tape. FFDP begint de show met ‘Welcome To The Circus’, de 4e single van het album ‘Afterlife’. Van dat album komen nog ‘Judgement Day’ een klein gedeelte en in accapella versie, en ‘IOU’ uit de speakers. Zanger Ivan Moody doet nog 2 delen van nummers accapella en laat daarbij horen hoe goed zijn stem is. Hij vraagt aan het publiek welk nummer ze willen horen en geeft gehoor aan iemand op de voorste rij. Maar hij komt er dan na een stukje gezongen te hebben achter dat ze hier helemaal niet om gevraagd had. Hij kan er zelf ook om lachen. De interactie met het publiek is dus zeer goed en de laserlicht show is heel mooi.

Ivan gooit van alles het publiek in waaronder armbandjes, een hoed, kettinkjes en natuurlijk een hoop plectrums die hij jat bij Zoltan, Chris of Andy, hij kiest vaak wel iemand uit die het artikel mag ontvangen en daar komt Richie Surrency bij kijken. Hij is security director en loopt heel de show op en neer in de fotopit om de armbandjes en dergelijke bij de goede persoon af te leveren. Ivan zegt dat Richie een aanval van 4 man tegelijk aan kan. Nou, als ik deze vriendelijke meneer zie, zou ik het niet proberen, want het is een hele heer. De band haalt ook nog een vader en kind het podium op en geeft ze een mooi plekje.

Gitarist Zoltan Bathory staat zoals altijd op zijn gemak zijn partijen te spelen, en Chris laat zijn indrukwekkende dreadlock baard alle kanten op zwieren en zijn bas flink ronken. Andy James, lid van de band sinds 2020, gooit er een paar hele vette solo’s uit en drummer Charlie Engen maakt de ritmesectie compleet. Tot mijn grote plezier komen er toch ook nog wel wat oudere nummers voorbij zoals ‘Salvation’, ‘Burn MF’ en ‘Wrong Side Of Heaven’, om er maar een paar te noemen. En ‘Lift me Up’ is natuurlijk een vet nummer, ook zonder Rob Halford. Deze jongen heeft muzikaal weer een geweldige avond beleeft.

De setlist van vanavond:

 1. Welcome To The Circus
 2. Lift Me Up
 3. Trouble
 4. Wash It All Away
 5. Jekyll And Hyde
 6. Sham Pain
 7. The House Of The Rising Sun
 8. Salvation
 9. Burn MF
 10. Judgement Day (acapella partial)
 11. Battle Born (acapella partial)
 12. Remember Everything (acapella partial)
 13. Wrong Side Of Heaven
 14. Got Your Six
 15. IOU
 16. Under And Over It
 17. Hard To See
 18. The Bleeding