Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Firewind – Still Raging – Live At Principal Club Theater – 20th Anniversary Show (CD/Blu-Ray)
AFM Records
Release datum: 1 september 2023
“Naast genieten voor de old school fans, is dit ook een uitstekende keuze voor nieuwe fans om kennis te maken met één van de meest prominente vertegenwoordigers van stevige heavy/power metal. Firewind is still raging!”
9/10
Vera Matthijssens I 9 oktober 2023

Toen we omstreeks 2008 kennis maakten met Firewind leken zij gelijke tred te houden met de opkomst van Sabaton. Het is anders gelopen. De albums tot en met ‘The Premonition’ waren fantastisch, daarna werd de aandacht van stergitarist Gus G. ingepalmd door Ozzy Osbourne. Gus G. heeft zijn babyband echter nooit verloochend en bouwde zelfs ook een solocarrière uit. Daar getuigt deze nieuwe live registratie van, opgenomen in thuisland Griekenland. Inmiddels vieren ze hun 20-jarig bestaan (gerekend vanaf de eerste full length ‘Between Heaven And Hell’) en dat levert een reeks hits op die kunnen tellen. In 2019 leerde Gus G. de zanger Herbie Langhans kennen, een man die ook te horen was op het meest recente studioalbum ‘Firewind’. Hij werd de volgende frontman in de voetsporen van Apollo en Henning Basse. Naast het genieten van de virtuositeit van stergitarist Gus G. en de zuivere zang van Langhans bestaat Firewind nu uit bassist Petros Christo en de Belgische drummer Jo Nunez die er ook al een serieuze staat van dienst opzitten heeft.

Voor deze derde officiële live registratie – remember 2008 en 2012 – heeft Firewind er goed aangedaan op dit op te nemen in het Principal Club Theater in Griekenland, want in eigen land wordt Firewind (terecht) op handen gedragen. De sfeer zit er al in vanaf de eerste songs en zo worden nieuwe tracks afgewisseld met heel wat klassiekers. In vergelijking met vorige live uitgaven is de afwezigheid van Bob Katsionis wel spijtig. Zijn vurig afwisselen van keyboards naar gitaar was toch altijd een traktatie. Dat wordt wel opgevangen met backing tracks, zodat we ook een pluim voor de akoestiek willen geven. We twijfelen er niet aan dat dit bij Firewind dik in orde is, altijd. De band kiest voor een uitstekende bloemlezing uit eigen werk van maar liefst twintig songs, zodat dit zelfs een uitstekende keuze is voor nieuwe fans om kennis te maken met één van de meest prominente vertegenwoordigers van stevige heavy/power metal. Firewind is still raging!