Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Fifth Angel – When Angels Kill
Nuclear Blast Records
Release datum: 16 juni 2023
“‘When Angels Kill’ is een beladen en rijk geschakeerd album van een gedreven band vol rasmuzikanten. Een dikke aanrader voor elke heavy metal fan!”
8.8/10
Vera Matthijssens I 3 juli 2023

Samen met bands als Queensrÿche en Metal Church, was Fifth Angel één van de bands die in de jaren tachtig furore maakte in Seattle. Ze brachten toen het uitstekende naamloze debuutalbum en ‘Time Will Tell’ uit. Helaas werd metal vervolgens ondergesneeuwd door grunge en ook Fifth Angel verdween in de obscuriteit. Tot ze in 2010 uitgenodigd werden om op het Duitse Keep It True festival te spelen, met het comebackalbum ‘The Third Secret’ als smakelijk gevolg in 2018.

Nu is er eindelijk het vierde album ‘When Angels Kill’, een heus dubbelconceptalbum met een weelderige lading van 70 minuten epische heavy metal. Gitarist/zanger Kendall Bechtel is er niet meer bij, maar met drummer Ken Mary, gitarist Ed Archer en bassist John Macko zijn er nog steeds drie oerleden van vroeger in de gelederen te vinden. Nieuw is zanger Steve Carlson en hij kwijt zich uitstekend van zijn taak. Hij heeft een passionele stem en een flink bereik zodat hij de songs uitstekend inkleurt.

Het album beluisteren is een waar avontuur. Er is een concept geschreven dat rechtstreeks verband houdt met alle voorgaande platen en thema’s zodat je als luisteraar heel wat te verwerken hebt. Geen nood, want de songs zijn pakkend, rijk van structuur, maar overzichtelijk. Na de symfonische intro gaat het stomende titelnummer erin als zoete koek; gevolgd door het opstandige ‘Resist The Tyrant’ en ‘On Wings Of Steel’. Het gitaarwerk is bloemrijk te noemen en een verteller duikt geregeld op, meestal aan het einde van de songs. Een echte meezinger is ‘We Are Immortal’, terwijl ook de volgende songs sterke nummers van een energieke band blijken te zijn. Naar het einde toe worden de songs langer en meer episch. Dat neemt een aanvang met het mediumtempo ‘Kill The Pain’ en kent een balladesk moment tijdens ‘Ashes To Ashes’. Een asteroïde is intussen de aarde genaderd zodat het einde in zicht is. Symfonische arrangementen geven de laatste songs een dramatisch tintje, terwijl je echt verbluft achterblijft na de apotheose van ‘Light The Skies’. ‘When Angels Kill’ is een beladen en rijk geschakeerd album van een gedreven band vol rasmuzikanten. Een dikke aanrader voor elke heavy metal fan!