Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Exhorder – Mourn The Southern Skies
Nuclear Blast
Release datum: 20 september 2019
Tekst: Dennis van ‘t Hoofd – 05 september 2019
“Al met al kan ik concluderen dat Exhorder met ‘Mourn The Southern Skies’ absoluut een waardige opvolger op de eerste twee invloedrijke platen in handen heeft! Thrash is back!”
8.5/10

Exhorder, wie kent ze nog? In 1990 debuteerde de band uit New Orleans, Louisiana met een snoeihard thrash metal album getiteld ‘Slaughter In The Vatican’ welke de blauwdruk vormde voor de groove georiënteerde thrash metal waar Pantera later heel groot mee werd. Één van de grootste fans van Exhorder uit die tijd was Phil Anselmo, die op het vijfde Pantera album ‘Cowboys From Hell’ eenzelfde zangstijl aannam als Exhorder zanger Kyle Thomas. Exhorder hield het kort na de release van hun tweede album ‘The Law’ uit 1992 voor gezien en raakte min of meer in de vergetelheid, al dook Kyle Thomas later weer op als zanger van de doom / stoner band Trouble, als vervanger voor de vertrokken zanger Eric Wagner.

Tussen 2008 en 2011 werd wel weer geprobeerd een doorstart te maken met Exhorder, maar nadat Kyle Thomas en gitarist Vinnie Labella in 2017 bassist Jason Viebrooks (Heathen), drummer Sasha Horn (Forbidden) en gitarist Marzi Montazeri (ex-Philip H. Anselmo & the Illegals, ex-Superjoint Ritual) aan boord haalden ging het balletje pas echt weer rollen en zo is er na zevenentwintig jaar radiostilte weer nieuw materiaal van Exhorder in de vorm van het derde studio album ‘Mourn The Southern Skies’. Je gaat je wel afvragen wat een band beweegt om na zo’n lange pauze de draad weer op te pakken. Natuurlijk heeft Exhorder nog een behoorlijke cult status en het is bij dit soort revivals altijd maar weer de vraag hoe het uitpakt en of het de goede naam en status van de band niet schaadt. Gelukkig hoeven we ons bij ‘Mourn The Southern Skies’ geen zorgen te maken.

Met openingsnummer ‘My Time’ geeft Exhorder meteen even een visitekaartje af, ‘we zijn weer terug en thrashen en grooven nog als vanouds!’ Met ‘Asunder’ en ‘Hallowed Sound’ gaat het gas er even af om meer op de groove te focussen alvorens het snelste nummer van de plaat ‘Beware The Wolf’ er doorheen te jagen. De agressieve zangpartijen hebben hier af en toe wel wat weg van een kwade Chuck Billy. Niet alleen thrash en groove vinden we op deze plaat, maar ook een sterke hang naar blues en doom metal getuige de melodieuze track ‘Yesterday’s Bones’ met akoestisch outro en het afsluitende negen minuten durende meeslepende titelnummer, waarin Kyle Thomas overwegend zijn heldere stem inzet en de band zich van zijn traagste kant laat zien. Ook dit kan bij Exhorder anno 2019. Het voorlaatste nummer ‘Ripping Flesh’ is wat dat betreft op deze plaat een beetje een buitenbeentje. Het nummer is het tweede nummer dat Exhorder ooit schreef en stond op de eerste demo ‘Get Rude’ uit 1986. Echte old school high speed thrash, tof dat Exhorder dit nummer voor ‘Mourn The Southern Skies’ nog eens opnam en het nummer hiermee een tweede kans geeft. Ten tijde van de hoogtijdagen van Exhorder begin jaren negentig had ik de band nog niet zo heel goed op de radar staan, al moet ik zeggen dat de track ‘Unforgiven’ die op de Rockhard ‘Monsters of Death’ compilatie stond mij altijd heeft weten te boeien. ‘Mourn The Southern Skies’ heeft mij er dan toch toe aangezet om die eerste twee platen van deze groovende thrashers ook maar eens verder te bestuderen. Al met al kan ik concluderen dat Exhorder met ‘Mourn The Southern Skies’ absoluut een waardige opvolger op de eerste twee invloedrijke platen in handen heeft! Thrash is back!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.