Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Complexity Fest 2024 – Patronaat Haarlem

Complexity Fest heeft de laatste vijf namen bekend gemaakt voor de achtste editie van het avontuurlijke heavy muziekfestival. Sigh, Avalanche Kaito, NAH, Machukha en Defacement maken de line-up rond. Zij staan naast de eerder aangekondigde namen Plini, Night Verses, Frail Body en Squid Pisser op de verschillende podia van het Haarlemse Patronaat.
De kaartverkoop loopt via www.patronaat.nl.
De line-up voor het festival voor liefhebbers van avontuurlijke en grensverleggende zware muziek is hiermee rond. Net zoals voorgaande jaren vindt het festival van eind van de middag tot laat in de avond plaats in verschillende zalen van de Haarlemse locatie. Het is de tweede keer dat Complexity Fest plaatsvindt in de zomer.
Debutanten en oude bekenden
De experimentele metalband Sigh uit Japan zag het levenslicht in april 1989 en trok daarmee meteen de aandacht van onder andere black metal legende Euronymous. Gedurende de jaren en door de vele albums heen blijft de band zich echter ontwikkelen met meer klassieke, avantgardistische elementen tot aan explicietere inmenging van Japanse folklore en instrumentatie, met de theatrale achtbaanrit ‘Shikhi’ als laatste wapenfeit.
Avalanche Kaito‘s zanger, Kaito Winse uit Burkina Faso, is een griot, een bewaarder en verteller van mondeling overgeleverde tradities en geschiedenis. Als multi-instrumentalist wisselt hij af tussen kalebas, boog, Fulani-fluit, kora en tama. Combineer dit met de onconventionele noise-punk sound van de Belgische gitarist Nico Gitto en de polyritmische salvo’s van drummer/dataïst Benjamin Chaval, en hier staat een trio dat daadwerkelijk anno 2024 een compleet eigen muzikale wereld weet te presenteren, zoals het recent uitgebrachte tweede album Talitakum laat horen.
Sinds de release van zijn eerste demo’s in 2011 heeft percussionist, geluidsmanipulator en beeldend kunstenaar NAH zijn eigen dynamische synthese ontwikkeld van textured noise en genre-verpletterende percussieve ritmes met stevige wortels in DIY-punk, noise, avant-jazz, elektronische muziek en de rusteloosheid van hiphop. Live treedt hij op met weinig meer dan een drumstel en verschillende samplers en kanaliseert hij een hectische energie die balanceert op de rand van sonische vijandigheid en speelse chaos.
Machukha (Oekraïens: “stiefmoeder”) gebruikt elementen van post-black metal, donkere hardcore en punk. Het debuutalbum, “Мочарi” [Mochari], wordt op 7 juni uitgebracht door het Gentse label Consouling Sounds (bekend van o.a. Amenra) en gaat over veerkracht. De band onderzoekt, in voertaal Oekraïens, het menselijk vermogen om wreedheden te weerstaan en dag na dag te blijven overleven.
Oorspronkelijk begonnen in Libië als Deathcrush, verhuisde de band naar Nederland, voordat ze hun naam veranderden in Defacement. Het nieuwste album komt deze zomer uit via [naam toevoegen] waarbij het liefhebberslabel Total Dissonance Worship de vinyl distributie op zich neemt. De eerdere teaser afgelopen maart in Patronaat belooft etherische kosmische deathmetal verpakt in lange, droomachtige, verhalende composities op extreme snelheid.
Over Complexity
Complexity is een platform dat in 2016 werd opgericht om avontuurlijke en grensverleggende zware muziek te vieren, met een focus op nieuw (Nederlands) talent. Naast het organiseren van diverse clubshows gedurende het jaar, zowel binnen Patronaat als op andere locaties, presenteert het jaarlijks Complexity Fest. Hier komen veel verschillende niches en (nieuwe) smaken dynamisch samen, met grote live-contrasten gedurende de festivaldag. Het platform heeft in het verleden podium geboden aan acts als Animals As Leaders, The Armed, Stuff., Raketkanon, Otoboke Beaver en Kayo Dot. Naast het boeken van unieke internationale acts reserveert Complexity jaarlijks het eerste tijdslot op het festival voor een lokale opkomende act.

The event is finished.

Date

Aug 17 2024 - Feb 18 2029

Time

15:00

Cost

€ 47,50

More Info

Tickets

Location

Patronaat
Haarlem
Tickets
QR Code