Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ereb Altor – Eldens Boning (EP)
Hammerheart Records
Release datum: 7 mei 2021
“Wie houdt van Bathory, Grand Magus, Isole en natuurlijk Ereb Altor zelve, kan zijn verzameling zonder schroom uitbreiden met deze EP ‘Eldens Boning’. De ware Viking/pagan spirit heerst!”
8.5/10
Vera Matthijssens I 19 mei 2021

Ingewijden weten het al jaren: twee leden van de doom metal band Isole zijn ook actief in Ereb Altor. Mats en Ragnar besloten deze band op te richten als eerbetoon aan Bathory. Sindsdien zijn er maar liefst acht uitstekende albums uitgebracht. ‘Eldens Boning’ is de tweede EP van het Zweedse viertal en verschijnt enkel op vinyl.

Toch bijna een half uur epische Viking metal krijgen we voor de kiezen, vier songs. Met stemmige heidense zang, kloeke gitaren die invallen en verkondigende tekst zitten we tijdens ‘The Twilight Ship’ meteen in Scandinavië. De mooie heldere (samen)zang blijft één van de troeven van de band. Maar ook de verstilde passage met prachtige solo’s en keyboards is episch en stoer. Net als op het meest recente album ‘Järtecken’ gebruikt men op een geslaagde manier keyboards in het geheel. Het in het Zweeds gezongen ‘Fenrisulven’ toont aan dat akoestische songs eveneens passen in het Ereb Altor repertoire. De serene cleane zang wordt verfraaid met viool en akoestische gitaren.

Het heftigste nummer is de titelsong ‘Eldens Boning’. Snel en kwiek met verkondigende zang die meer dan eens afbuigt naar black metal. Daar horen we de wortels van de band. Energiek en flitsend. ‘Sacrifice 2.0’ herinnert aan ‘Fire Meets Ice’ maar heeft hier een andere aanpak. De afwisselende zangpartijen kenmerken deze nieuwe versie. Wie houdt van Bathory, Grand Magus, Isole en natuurlijk Ereb Altor zelve, kan zijn verzameling zonder schroom uitbreiden met deze EP ‘Eldens Boning’. De ware Viking/pagan spirit heerst!